Przemysł spożywczy w Polsce

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Rozwój
- na wielką skalę wiek XVIII, XIX
- współcześnie, przemysł nieustannie unowocześniany, poprzez większą wybredność klientów, produkty robione z uwzględnieniem naszych gustów, genetycznie zmieniane.

Przemysł spożywczy można podzielić na trzy grupy:

I grupa – ściśle związana z bazą surowcową

Przemysł cukrowniczy
- bardzo duża tradycja (I cukrownia została wybudowana w 1802 r.)
- ściśle związany z bazą surowcową (buraki nie lubią przewożenia)
- najwięcej cukrowni znajduje się w pd-zach i śr-wsch części kraju (Łapy, Przworsk, Ciechanów, Krasnystaw, Werbkowice (k. Chrubieszowa), Ropczyce, Malbork)

Przemysł ziemniaczany
- Wykorzystywany w gorzelnictwie, robi się frytki itd.
- Bulwa w stanie surowym jest trująca
- Warunki atmosferycznie, nie lubi wilgoci, a jak jest za ciepło to ziemniaki kiełkują
- Nadwyżki ziemniaków – Śr-Wsch Polska
- Niedobór ziemniaków – Zach i Pn-Zach Polska

Przemysł owocowo warzywny
- nie wskazany przewóz
- Tymbark, Łowicz, Tarczyn, Grójec, G. Kalwaria (Hortex), Winiary, Pudliszki


Przemysł rybny
- pas nadmorski (Gdynia, Gdańsk, Szczecin, Świnoujście, Kołobrzeg
- pojezierza (Giżyce, Chojnice)
- Kraków (dowóz)

II grupa – baza surowcowa, rynek zbytu

Przemysł mleczarski
- Desery, twarogi, mleko w folii (duże aglomeracje)
- - || - , mleko w kartonie, sery twarde (nie koniecznie duże aglom.)

Przemysł mięsny
- Po wojnie wprowadzano nowe technologie i w efekcie była nadprodukcja mięsa
- Morliny, Sokołów Podlaski, Stanisławów, Ostrołęka, Warszawa (Żerań, Służewiec, Dębica)

Przemysł olejarski

- Rynek zbytu
- W-wa, Gdańsk (porty,dostęp do morza), Szamotuły, Kruszwica, Bodaczów


Przemysł spirytusowy
- Wódki gatunkowe
- Z. Góra (Polmos), W-wa, Poznań, Gdańsk, Kraków
- Obejmuje dwa etapy; I-gorzelnictwo (G. Śląsk, Pomorze), II –proces rektyfikacji

Przemysł Młynarski
- Po wojnie nie rozwijał się
- Warszawa, Poznań

III grupa – rynek zbytu (ściśle)

- Przemysł cukierniczy
- Przemysł piekarniczy
- Przemysł napojów chłodzących
- Przemysł piwowarski (Żywiec, Warszawa)
- Przemysł wyrobów garmażeryjnych

Dodaj swoją odpowiedź
Geografia

Przemysł spożywczy w Polsce. Okręgi przemysłu spożywczego w Polsce. Nie z Wikipedii itp.!!!!!!!!

Przemysł spożywczy w Polsce. Okręgi przemysłu spożywczego w Polsce. Nie z Wikipedii itp.!!!!!!!!...

Geografia

Przemysł lekki i spożywczy w Polsce

Przemysł lekki (włókienniczy, odzieżowy i skórzany) ma w Polsce duże tradycje. Jego początki sięgają pierwszej połowy XIX w., Kiedy to z osady rękodzielniczej Łódka (obecnie Łódź) rozwinęło się jedno z największych,, zagłębi w�...

Geografia

PRZEMYSŁ - ogólnie, funkcje,okręgi przemysłowe.przemysl spozywczy, samochodowy, chemiczny, nawozów sztucznych

Przemysł spełnia kilka najważniejszych funkcji :
- ekonomiczne : tworzy dochód narodowy i pobudza inne dziedziny
gospodarki np.: rolnictwo , transport
- społeczne : daje ludziom dużą liczbę miejsc pracy ; podnosi standard

Geografia

Turystyka w Polsce

Turystyka - podróżowanie dla przyjemności, w celach rekreacyjnych, poznawczych i krajoznawczych, pieszo lub środkami lokomocji, często z użyciem specjalistycznego sprzętu turystyczno-sportowego.
We współczesnym świecie turystyka jest b...

Geografia

Przemysł w Polsce

1. PRZEKSZTAŁCENIA STRUKTURALNE PRZEMYSŁU

Reforma systemu gospodarczego zapoczątkowana przemianami politycznymi w 1989 roku dała impuls do zasadniczych przekształceń polskiego przemysłu. Wprowadzenie zasad gospodarki rynkowej wywoła...