Klasa I - wody wysokiej jakości, brak zanieczyszczeń, wysokie natlenienie, wartości wskaźników biologicznych nie wykazują oddziaływań antropogenicznych, mogą być wykorzystywane jako źródło wody pitnej oraz do hodowli ryb łososiowatych. Klasa II - wody dobrej jakości, wskaźniki biologiczne wykazują niewielkie oddziaływanie antropogeniczne, mogą być wykorzystywane w hodowli zwierząt, do celów przemysłowych i rekreacyjnych Klasa III - wody zadowalającej jakości, wykazują umiarkowany wpływ oddziaływań antropogenicznych, mogą być wykorzystywane w rolnictwie do nawadniania pól oraz w przemyśle (o ile nie jest wymagana woda lepszej jakości) Klasa IV - wody niezadowalającej jakości, duży wpływ oddziaływań antropogenicznych Klasa V - wody złej jakości, bardzo duży wpływ oddziaływań antropogenicznych, bardzo wysokie zanieczyszczenie, bardzo niskie natlenienie wody
Charakterystyka czystości wód powierzchniowych. Klasy czystości wód powierzchniowych
Klasy czystości wody :
• Klasa pierwsza
Wody w tej klasie charakteryzują się bardzo dobrą jakością: a) spełniają wymagania określone dla wód powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną d...
Zanieczyszczenia wód
Zanieczyszczenia i ochrona wód
1. Obieg wody w przyrodzie- cykl hydrologiczny
Woda jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych na Ziemi, a zarazem związkiem podstawowym, decydującym o życiu or...
Charakterystyka zanieczyszczeń
Charakterystyka zanieczyszczeń
występujących na terenie
Powiatu Tureckiego
oraz sposoby ich ograniczania
Charakterystyka powiatu tureckiego
Powiat Turecki położony jest w wschodniej Wielkopolsce i graniczy z powiatami Kol...
Zanieczyszczenia wód
SPIS TREŚCI
Wstęp
Charakterystyka wód naturalnych
Zasoby wodne w Polsce
Wskaźniki jakości wód
Źródła i podział zanieczyszczeń wód
Zjawisko eutrofizacji
Sposoby ochrony wód
Zakończenie
Bibli...
Zanieczyszczenia wód w polsce
Woda stanowi jeden z podstawowych elementów kształtujących środowisko życia i warunkujących działalność człowieka. Jest ona zarówno artykułem pierwszej potrzeby, jak i środkiem utrzymania higieny, surowcem i środkiem produkcji przemys�...