Konserwant, konserwanty
Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia.
Konserwanty dzielą się na:
• przeciwutleniacze: (witamina C),
• antybiotyki.
Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol "E" (zobacz: lista E). Konserwanty i regulatory kwasowości mają zakres numerów E200-E299.
Zdrowie a konserwanty [edytuj]
Substancje te można podzielić na trzy grupy:
• zabronione – bardzo szkodliwe np. E103 zakazany – barwnik i konserwant do farb, a nie środków spożywczych,
• dopuszczone – np. E104 – pospolity żółty barwnik do napojów,
• spożywcze – o niskiej szkodliwości dla zdrowia.