Konserwant, konserwanty

Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia.
Konserwanty dzielą się na:
• przeciwutleniacze: (witamina C),
• antybiotyki.
Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol "E" (zobacz: lista E). Konserwanty i regulatory kwasowości mają zakres numerów E200-E299.
Zdrowie a konserwanty [edytuj]
Substancje te można podzielić na trzy grupy:
• zabronione – bardzo szkodliwe np. E103 zakazany – barwnik i konserwant do farb, a nie środków spożywczych,
• dopuszczone – np. E104 – pospolity żółty barwnik do napojów,
• spożywcze – o niskiej szkodliwości dla zdrowia.

Dodaj swoją odpowiedź
Kosmetologia

Jaką rolę pełnią konserwanty w preparatach kosmetycznych?

JAKĄ ROLĘ PEŁNIĄ KONSERWANTY W PREPARATACH KOSMETYCZNYCH?
Konserwanty są to surowce chemiczne hamujące rozwój mikroorganizmów w kosmetyku, czyli zapewniające mu określoną stabilność mikrobiologiczną. Mają one za zadanie utrzymywa�...

Kosmetologia

Konserwanty

KONSERWANTY

Konserwanty są to surowce chemiczne hamujące rozwój mikroorganizmów w kosmetyku, czyli zapewniające mu określoną stabilność mikrobiologiczną. Mają one za zadanie utrzymywać wyroby kosmetyczne w stanie pozbawionym zan...

Chemia

Konserwanty

KONSERWANTY
Substancje dodawane do żywności w celu zapobiegania rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów. Wiele z nich ma niekorzystny wpływ na zdrowie, ale działanie konserwujące mają także związki nieszkodliwe, a nawet potrzebne dla zdr...

Biologia

"Zdrowe"- dodatki do żywności

Dodatkami do żywności nazywa się substancje, które same nie są środkami spożywczymi i najczęściej nie posiadają wartości odżywczej. Do żywności dodawane są celowo, aby oddziaływać na jej charakterystyczne cechy, np. konsystencję, s...

Kosmetologia

Substancje trujące w kosmetykach

Zwyczajne mydło nie wystarczy. Oczyszczamy się za pomocą peelingu do twarzy i ciała i osuszamy skórę, po czym namaszczamy się odżywczymi kremami. Jeszcze dezodorant, aby zamaskować naturalną woń ciała (naturalna woń potu, który pojawia...