Konserwanty
KONSERWANTY
Substancje dodawane do żywności w celu zapobiegania rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów. Wiele z nich ma niekorzystny wpływ na zdrowie, ale działanie konserwujące mają także związki nieszkodliwe, a nawet potrzebne dla zdrowia (wit. C). Termin "konserwanty" brzmi groźnie, ale groźne jest też to, że o konserwowaniu żywności wiemy zdecydowanie zbyt mało. Powszechne błędy to: brak nawyku czytania etykiet na żywności, naiwność, nieznajomość zasad dotyczących znakowania substancji dodawanych do żywności. Często dajemy się nabrać na sztuczki producentów żywności. Np. napis "nie zawiera konserwantów" na opakowaniu twarożku albo puszce groszku konserwowego jest niezgodny z prawem i zasadami zdrowej konkurencji, bowiem w procesie produkcji tych wyrobów nikt nigdy nie dodaje konserwantów. Oddychamy z ulgą, kupując "serek bez konserwantów", ale nasza czujność słabnie, gdy wrzucamy do koszyka bakalie lub paczkę śledzi - niesłusznie, bowiem właśnie te produkty bardzo często są konserwowane chemicznie. Podobnie rzecz się ma z tzw. wodami smakowymi, nagminnie konserwowanymi np. benzoesanem sodu. Jedyna rada na wszechobecność konserwantów to uważne czytanie etykiet i domaganie się informacji od producenta, także wtedy, gdy mamy do czynienia z produktem sprzedawanym na wagę po rozcięciu zbiorczego opakowania. Wtedy możemy się przekonać, czy popularna na bazarach szynka "bez konserwantów" rzeczywiście ich nie zawiera (wędliny o świeżym różowym odcieniu z pewnością mają dodatek azotanów i azotyn).
Zdrowie a konserwanty
Substancje te można podzielić na trzy grupy:
• zabronione – bardzo szkodliwe np. E103 zakazany – barwnik i konserwant do farb, a nie środków spożywczych,
• dopuszczone – np. E104 – pospolity żółty barwnik do napojów,
• spożywcze – o niskiej szkodliwości dla zdrowia.
Konserwanty mogące mieć wpływ rakotwórczy:
• E249 azotan(III) potasu
• E250 azotan(III) sodu
• E251 azotan(V) sodu