Polega na zachodzeniu reakcji cząsteczek tlenu z reaktywnymi pozycjami nienasyconymi w cząsteczkach tłuszczu. Sprzyja mu podwyższona temperatura i obecność światła słonecznego. Często skutkiem tego procesu jest wytwarzanie się lotnych kwasów i aldehydów o brzydkim zapachu. Tak mam zapisane w zeszycie jako notatkę, więc raczej to jest dobrze. pozdrawiam
Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w ...
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...
Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.
Spis treści
1. Wstęp.
1.1. Cel i istota utrwalania.
2.Przemysłowe metody utrwalania żywności.
2.1.Stopnie utrwalania żywności.
2.1.1.Pasteryzacja.
2.1.2.Sterylizacja.
3. Utrwalanie za pomocą niskich t...
Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.
Spis treści
1. Wstęp.
1.1. Cel i istota utrwalania.
2.Przemysłowe metody utrwalania żywności.
2.1.Stopnie utrwalania żywności.
2.1.1.Pasteryzacja.
2.1.2.Sterylizacja.
3. Utrwalanie za pomocą niskich t...
Mitoza - opracowanie
Komórki somatyczne są to wszystkie komórki ciała z wyjątkiem rozrodczych. Każdą żywą komórkę charakteryzuje zdolność do podziału. Każdy podział komórki składa się z 2 procesów: kariokinezy i cytokinezy.II Podczas podziału jądra...