Rodzaj wykonywanej pracy: Jeśli praca jest przy tzw. biurku, czyli np. jako urzędnik, w sklepie, jako nauczyciel i td to wtedy potrzeby pokarmowe są mniejsze, niż jeśli praca jest fizyczna, np. na budowie, przy robotach drogowych. Wtedy zużywa się większe ilości energi, a więc trzeba je uzupełniać (gł. większe zapotrzebowanie na pokarm). Wiek: Małe dzieci nie jedzą wiele. W miarę, jak rosną ich potrzeby żywieniowe są coraz większe, gdyż potrzeba sporej ilości substancji odzywczych na wzrost i rozwój. Tendencja taka jest aż do wieku produkcyjnego, kiedy to jest podział przedstawiony wyżej na pracujących czynnie i biernie. W wieku poprodukcyjnym jeśli chodzi o potrzeby pokarmowe można zauważyć tendencję spadkową. Im człowiek jest starszy, zużywa mniej energi, a więc potrzebuje mniej produktów żywnościowych. Płeć: Kobiety potrzebują zazwyczaj mniej pokarmu, niż mężczyźni. Wpływa na to wiele czynników. Kobiety nie wykonują zazwyczaj fizycznych, cięzkich prac, których podejmują się mężczyźni. Kobiety są inaczej zbudowane. Kobiety dbają o linię ;] więc również zazwyczaj spożywają mniejsze ilości produktów żywnościowych. Ajj rozpisałam się xD Mam nadzieję że się przyda ;] :**
Normy żywienia
Normy żywienia
Każdy człowiek, aby żyć i zachować zdrowie, musi codziennie spożywać posiłki składające się z różnych produktów spożywczych. Liczba tych produktów waha się od kilku do kilkunastu, a ich dobór zależy od za...
Konie
SPIS TREŚCI
WSTĘP.......................................................... 3
ROZDZIAŁ I
PODSTAWOWE INFORMACJE O KONIACH
1.1 Historia Pochodzenia Koni.........................................................................