Wartość odżywcza grzybów Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody - 80 do 90 %. Sucha masa zaś składa się głównie z białek, co usprawiedliwia nazywanie grzybów "leśnym mięsem". W skład tych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne (pozostałe organizm człowieka może wytworzyć sam), co pozwala zaliczyć grzyby do najważniejszych produktów żywnościowych. Tkankom owocników grzybów sztywność nadaje swoisty błonnik, zawierający złożone białko fungin identyczne z hityną owadów i pancerzem skorupiaków. Ilość funginu w nóżce grzyba jest większa niż w kapeluszu, dlatego wartość jadalna nóżki jest znacznie mniejsza, bo błonnik grzybów jest niejadalny dla człowieka. Chociaż w literaturze można znaleźć dane świadczące, że wartość odżywcza grzybów jest nie niższa niż roślin motylkowych (fasola, groch) i zbóż, to jednak spożywanie grzybów jest niewskazane dla małych dzieci oraz ludzi chorych na nerki, wątrobę oraz przewód pokarmowy.
wartości odżywcze grzybów trufli? Jakie są wartości odżywcze grzybów trufli?proszeeee na jutro potrzebne plissss!!!(z przyrody)
wartości odżywcze grzybów trufli? Jakie są wartości odżywcze grzybów trufli?proszeeee na jutro potrzebne plissss!!!(z przyrody)...
wartości odżywcze grzybów plis pomocy to zad dom na ocene
wartości odżywcze grzybów plis pomocy to zad dom na ocene...
opisz wartości odżywcze grzybów
opisz wartości odżywcze grzybów...
Uzupełnij w tekście wykropkowane pola "Znaczenie grzybów w przyrodzie, gospodarce i życiu człowieka. Grzyby .... -są ważnym ogniwem w krążeniu pierwiastków bo .............. martwą materię organiczną, przez co wzbogacają podłoże w sole mineralne (niezbędn
Uzupełnij w tekście wykropkowane pola "Znaczenie grzybów w przyrodzie, gospodarce i życiu człowieka. Grzyby .... -są ważnym ogniwem w krążeniu pierwiastków bo .............. martwą materię organiczną, przez co wzbogacają podłoże w so...
Magazynowanie i przechowywanie żywności.
Racjonalne przechowywanie artykułów spożywczych polega na stworzeniu im takich warunków, aby zachowały one jak najdłużej cechy świeżości i zdatności do konsumpcji względnie przerobu. Najlepiej do tego celu nadają się specjalnie wyposa�...