Bakterie Korzystnie: - pomagają kisić ogórki i kapustę - dzięki nim są sery - pomagają w układzie pokarmowym. Niekorzystnie: - wywołują choroby
-przemysł spożywczy -do sporządzania kefirów ,serów,jogurtów,oraz kiszonych warzyw . -oczyszczanie środowiska- rozkładają szczątki organizmów oraz substancjec proste -urzyżniają glebę-co umozliwia wzrost roślinom procesy gnilne -pogarszają jakość żywności -wytwarzają toksyny
Pozytywne - Powodują gnicie obumarłych szczątków roślin i zwierząt ( np. roztocza), przyczyniając sie w ten sposób do powstawania pruchnicy w glebie -rozkładaja szkodliwe substancje obecne w wodzie i ściekach, oczyszczając środowisko - niektóre bakterie wykorzystuje się do produkcji jogurtów i serów oraz kiszonych ogórków i kapusty -żyją w przewodzie pokarmowym człowieka. Pomagaja trawić pokarmy - wytwarzają witaminy Negatywne: -wywołują rozmaite choroby Mam nadzieję że pomogłam. ;) Licze na naj ^^ .
Znaczenie bakterii - dodanie i ujemne
Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
a) Dodatnie:
- rozkładają martwe szczątki roślin i zwierząt, przyczyniając się do krążenia materii w przyrodzie (głównie C, N, P, S)
- odgrywają istotna ...
opisz dodatnie i ujemne znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
opisz dodatnie i ujemne znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka...
Drobnoustroje
Drobnoustroje, mikroorganizmy, sztuczna grupa nie mająca formalnego charakteru systematycznego, obejmująca drobne, zwykle jednokomórkowe organizmy widoczne pod mikroskopem. Należą do nich bakterie, pierwotniaki, wirusy, liczne glony, niektóre ...