dodatnie: - mogą stanowić pokarm, - są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do np. przeprowadzania fermentacji, - stosowane są w farmaceutyce, - wykorzystywane są do rozkładania materii organicznej np. w oczyszczalniach ścieków negatywne: - mogą powodować choroby, - mogą niszczyć produkty spożywcze i artykuły przemysłowe np .papier
Korzystne znaczenie bakterii w przyrodzie; pozytywne - rozkładają martwą materię organiczną -biorą udział w krążeniu pierwiastków w przyrodzie - ułatwiają trawienie w przewodzie pokarmowym zwierząt -oczyszczają wodę -wzbogacają glebę Niekorzystne znaczenie bakterii w przyrodzie; negatywne -wywołują choroby u zwierząt -powodują zgniliznę na roślinach -zakwit wód przez sinice Korzystne znaczenie bakterii dla człowieka; pozytywna --Powodują fermentację kapusty , ogórków. -użyteczne w produkcji farmaceutycznej,spożywczej i medycznej - -oczyszczają ścieki w bio oczyszczalniach --produkują witaminy i ułatwiają trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka Niekorzystne znaczenie bakterii dla człowieka; negatywne -wywołują choroby ludzi -powodują psucie pokarmów -niszczą odzież i meble drewniane powodując pleśń i zgniliznę