Jakie są właściwości soli kuchennej?

Jakie są właściwości soli kuchennej?
Odpowiedź

właściwości:  barwa biała subst stała rozp w wodzie konsystencja proszku smak słony monomineralna skała

Sól kuchenna to inaczej chlorek sodu. Ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych. Jej stan skupienia jest stały-  ma konsystencje proszku .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801° C) , a wrzenia 1413° C. Gęstość soli wynosi 2,17 g. Jej rozpuszczalność w wodzie jest duża aż 35,8g w 100 cm³.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Jakie są właściwości soli kuchennej?

Jakie są właściwości soli kuchennej?...

Biologia

Warzywa i przetwory z warzyw

I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...

Budownictwo

Produkcja cegły czerwonej

1. Przemysł ceramiki budowlanej

Przemysł ceglarski produkuje elementy ceramiczne, wypalane z gliny, które służą do wznoszenia i krycia budowli i dlatego nazywany jest często „przemysłem ceramiki budowlanej”.
Podstawowymi w...

Fizyka

Planety układu Słonecznego

MERKURY


Najbliżej Słońca krąży planeta Merkury. Dlatego planeta ta może być obserwowana tylko w czasie największych wschodnich i zachodnich elongacji. Merkury i Wenus wykazują zmiany faz podobne do zmian faz Księżyca. Są on...

Fizyka

Budowa materii ,a elektryczność

1. Co to jest elektrotechnika?
Elektrotechnika jest nauką o wytwarzaniu, przesyłaniu, transmisji i rozprowadzaniu energii elektrycznej oraz jej praktycznym wykorzystaniu we wszystkich dziedzinach ludzkiej działalności, np. w przemyśle, gosp...