właściwości: barwa biała subst stała rozp w wodzie konsystencja proszku smak słony monomineralna skała
Sól kuchenna to inaczej chlorek sodu. Ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych. Jej stan skupienia jest stały- ma konsystencje proszku .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801° C) , a wrzenia 1413° C. Gęstość soli wynosi 2,17 g. Jej rozpuszczalność w wodzie jest duża aż 35,8g w 100 cm³.
Jakie są właściwości soli kuchennej?
Jakie są właściwości soli kuchennej?...
Warzywa i przetwory z warzyw
I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...
Produkcja cegły czerwonej
1. Przemysł ceramiki budowlanej
Przemysł ceglarski produkuje elementy ceramiczne, wypalane z gliny, które służą do wznoszenia i krycia budowli i dlatego nazywany jest często „przemysłem ceramiki budowlanej”.
Podstawowymi w...
Planety układu Słonecznego
MERKURY
Najbliżej Słońca krąży planeta Merkury. Dlatego planeta ta może być obserwowana tylko w czasie największych wschodnich i zachodnich elongacji. Merkury i Wenus wykazują zmiany faz podobne do zmian faz Księżyca. Są on...
Budowa materii ,a elektryczność
1. Co to jest elektrotechnika?
Elektrotechnika jest nauką o wytwarzaniu, przesyłaniu, transmisji i rozprowadzaniu energii elektrycznej oraz jej praktycznym wykorzystaniu we wszystkich dziedzinach ludzkiej działalności, np. w przemyśle, gosp...