Analiza bilansu energetycznego organizmu

ANALIZA PORÓWNAWCZA

Na podstawie menu składającego się z trzech posiłków dokonaj analizy bilansu energetycznego organizm.
a) Oblicz wartość energetyczną pożywienia.
b) Oblicz procentowy udział poszczególnych posiłków w ogólnej wartości zapotrzebowania na energię.
c) Oblicz udział węglowodanów, tłuszczy i białka pokryciu dziennego zapotrzebowania na energię.
d) Oblicz wskaźnik BMI.
e) Zinterpretuj wyniki.
A)
ŚNIADANIE
kajzerka 50g
bułka grahamka 50g
masło śmietankowe 20g
ser Edamski półtłusty 30g
szynka wiejska 30g
jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu 150g


kajzerka 100g 50g

Białko 8,4 x 4 g = 33,6 kcal - 16,8 kcal
Tłuszcz 3,6 x 9 g = 32,4 kcal - 16,2 kcal
Węglowodany 58,6 x 4 g = 234,4 kcal - 117,2 kcal
Razem: 300,0 kcal 150,2 kcal


bułka grahamka 100g 50g

Białko 9,0 x 4 g = 36,0 kcal - 18,0 kcal
Tłuszcz 1,7 x 9 g = 15,3 kcal - 7,7 kcal
Węglowodany 56,1 x 4 g = 224,4 kcal - 112,2 kcal
Razem: 275,7 kcal 137,9 kcal


masło śmietankowe 100g 20g

Białko 1,1 x 4 g = 4,4 kcal - 0,9 kcal
Tłuszcz 73,5 x 9 g = 661,5 kcal - 132,3 kcal
Węglowodany 1,1 x 4 g = 4,4 kcal - 0,9 kcal
Razem: 670,3 kcal 134,1 kcal


ser Edamski półtłusty 100g
30g

Białko 26,1 x 4 g = 104,1 kcal - 31,2 kcal
Tłuszcz 23,4 x 9 g = 210,6 kcal - 63,2 kcal
Węglowodany 0,1 x 4 g = 0,4 kcal - 3,1 kcal
Razem: 315,1 kcal 110,6 kcal


szynka wiejska 100g 30g

Białko 17,1 x 4 g = 68,4 kcal - 20,5 kcal
Tłuszcz 20,3 x 9 g = 182,7 kcal - 54,8 kcal
Węglowodany 0,9 x 4 g = 3,6 kcal - 1,1 kcal
Razem: 254,7 kcal 76,4 kcal


jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu 100g
150g

Białko 3,7 x 4 g = 14,8 kcal - 22,2 kcal
Tłuszcz 1,5 x 9 g = 13,5 kcal - 20,3 kcal
Węglowodany 8,2 x 4 g = 32,8 kcal - 49,2 kcal
Razem: 61,1 kcal 91,7 kcal

Śniadanie łącznie dostarczyło: 700,9 kcal w tym:


OBIAD
kotlety kurczaka panierowane, smażone 150g
ziemniaki puree 200g
surówka wielowarzywna z jogurtem naturalnym 100g
zupa kalafiorowa 200g
truskawki w galaretce 100g

kotlety kurczaka panierowane, smażone 100g
150g

Białko 19,8 x 4 g = 79,2 kcal - 118,8 kcal
Tłuszcz 15,8 x 9 g = 142,2 kcal - 213,3 kcal
Węglowodany 7,6 x 4 g = 306,4 kcal - 459,6 kcal
Razem: 527,8 kcal 791,7 kcal

ziemniaki 100g
200g

Białko 2,1 x 4 g = 8,4 kcal - 16,8 kcal
Tłuszcz 1,4 x 9 g = 12,6 kcal - 113,4 kcal
Węglowodany 18,4 x 4 g = 73,6 kcal - 147,2 kcal
Razem: 94,6 kcal 189,2 kcal

surówka wielowarzywna z jogurtem naturalnym 100g
100g

Białko 1,7 x 4 g = 6,8 kcal - 6,8 kcal
Tłuszcz 0,6 x 9 g = 5,4 kcal - 5,4 kcal
Węglowodany 7,0 x 4 g = 28,0 kcal - 28,0 kcal
Razem: 40,2 kcal 40,2 kcal

zupa kalafiorowa 100g
200g

Białko 1,7 x 4 g = 6,8 kcal - 13,6 kcal
Tłuszcz 0,5 x 9 g = 4,5 kcal - 9,0 kcal
Węglowodany 4,9 x 4 g = 19,6 kcal - 39,2 kcal
Razem: 30,9 kcal 61,8 kcal

truskawki w galaretce 100g
100g

Białko 15,4 x 4 g = 61,6 kcal - 61,6 kcal
Tłuszcz 0,2 x 9 g = 1,8 kcal - 1,8 kcal
Węglowodany 16,0 x 4 g = 64,0 kcal - 64,0 kcal
Razem: 127,4 kcal 127,4 kcal


KOLACJA
chleb mieszany z soją 100g
polędwica z indyka 50g
banan 70g
kefir 2% tłuszczu 150g


chleb mieszany z soją 100g
100g

Białko 7,1 x 4 g = 28,4 kcal - 28,4 kcal
Tłuszcz 2,7 x 9 g = 24,3 kcal - 24,3 kcal
Węglowodany 49,2 x 4 g = 196,8 kcal - 196,8 kcal
Razem: 249,5 kcal 249,5 kcal

polędwica z indyka 100g
50g

Białko 15,8 x 4 g = 63,2 kcal - 31,6 kcal
Tłuszcz 4,6 x 9 g = 41,4 kcal - 20,7 kcal
Węglowodany 0,1 x 4 g = 0,4 kcal - 0,2 kcal
Razem: 105,0 kcal 52,5 kcal

banan 100g
70g

Białko 1,0 x 4 g = 4,0 kcal - 2,8 kcal
Tłuszcz 0,3 x 9 g = 2,7 kcal - 1,9 kcal
Węglowodany 23,5 x 4 g = 94,0 kcal - 65,8 kcal
Razem: 100,7 kcal 70,5 kcal


kefir 2% tłuszczu 100g
150g

Białko 3,4 x 4 g = 13,6 kcal - 20,4 kcal
Tłuszcz 2,0 x 9 g = 18,0 kcal - 27,0 kcal
Węglowodany 4,7 x 4 g = 18,8 kcal - 28,2 kcal
Razem: 50,4 kcal 75,6 kcal


Łącznie posiłki dostarczyły:

śniadanie obiad kolacja razem:
kcal 700,9 1210,3 448,1 2359,3
w tym:
Białko
Tłuszcz
Węglowodany

Dodaj swoją odpowiedź
Turystyka i rekreacja

Teoria i programowanie rekreacji

TEORIA I PROGRAMOWANIE REKREACJI


TEMATYKA WYKŁADÓW I ĆWICZEŃ

I. Wykłady
1. Geneza i współczesne tendencje w metodyce rekreacji.
2. Czynniki determinujące rodzaje aktywności rekreacyjnej. Fazy kształtowania cz...

Biologia

Zasięg i rozmiary problemów żywieniowych

Problemy żywieniowe- wartości i tendencje.

Głód i niedożywienie są wciąż najbardziej wyniszczającymi czynnikami, nękającymi większość ubogich na świecie. Pomimo ogólnej poprawy podaży żywności, warunków zdrowotnych i dos...

Żywienie człowieka

Otyłość - żywienie

OTYŁOŚĆ



tyłość jest zaburzeniem homeostazy przemiany energetycznej spowodowanym nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, w wyniku czego dochodzi do zwiększenia magazynowania ...