Wiadomo, łatwiej zapobiegać, niż leczyć. Jednak nie wszystkim udaje się uniknąć zatrucia. Świadczą o nim następujące objawy, pojawiające się od kilku do kilkunastu godzin po spożyciu potrawy: * bóle brzucha, * wymioty i/lub biegunka, * silne pragnienie, * skurcze mięśni i drgawki, * zaburzenia pracy serca i układu krążenia, * nadmierne podniecenie, odurzenia, zamroczenie, zaburzenia świadomości, * utrata przytomności, śpiączka, * silnie rozszerzone źrenice. Jeśli po posiłku zawierającym grzyby pojawią się niepokojące objawy, trzeba jak najszybciej wezwać lekarza lub udać się do szpitala. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bochni przed przybyciem lekarza zaleca: * wypróżnienie żołądka poprzez wywołanie wymiotów i podanie osolonej wody – nie wolno podawać mleka ani alkoholu, * zabezpieczenie wymiocin oraz resztek potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyn z grzybów, celem diagnostyki laboratoryjnej (rozpoznania grzyba, który wywołał zatrucie). Należy jednak mieć na uwadze, że takie zabiegi w kilkanaście godzin po jedzeniu są już nieskuteczne – a dopiero wtedy pojawiają się objawy zatrucia najgroźniejszym z krajowych gatunków – muchomorem sromotnikowym. UWAGA! Nawet przejściowe ustąpienie objawów nie zwalnia z konsultacji lekarskiej!
Zatrucia alkoholem, grzybami, przez układ pokarmowy, oddechowy, odtrutki, przyczyny, działanie.
ZATRUCIE - ogół objawów chorobowych powstałych wskutek przeniknięcia do organizmu substancji szkodliwych - trucizn. Zatrucie może nastąpić poprzez przewód pokarmowy, drogi oddechowe, skórę.
W ostatnich latach najczęstszą przycz...