jak przebiega trawienie cukrów białek i tłuszczowców

jak przebiega trawienie cukrów białek i tłuszczowców
Odpowiedź

Trawienie cukrów zlożonych rozpoczyna sie w jamie ustanej dzieki enzymom zawartym w ślinie (amylaza ślinowa) kontynuowane jest w gardle, przełyku i dwunastnicy (przy udziale amylazy trzustkowej). Białka trawione sa w żoładku (przy udziale soku żoładkowego) i w dwunastnicy (przy udziale soku trzustkowego).

Jama ustna ph ok 7 przy udziale enzymu ślnianek - amylaza śliniowa trawieniu ulega skrobia do krótszych łańcuchów wielocukrowych i maltozy Zołądek odczyn silnie kwaśny enzym pepsyna - białko do długich łańcuchów polipeptydowych, enzym lipaza - tłuszcz zemulgowany do glicerolu, kwasy tłuszczowe, enzym podpuszczka ( u młodych ssaków) białko mleka- kazeina do ścietej kazeiny dwunastnica- odczyn lekko zasadowy; amylaza trzustkowa- skrobia dekstryny do maltozy, enzym lipaza trzustkowa tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych, enzym trypsyna i chymotrypsyna łańcuchy polipeptydowe do krótkich łańcuchów polipeptydowych jelito czcze - enzym maltaza laktaza, sacharaza trawi sacharoze maltoze laktoze do monosacharydów głownie glukozy, enzymy egzopeptydazy łańcuchy polipeptydowe do aminokwasów, enzym nukleazy kwasy nukleinowe do nukleotydów Nastepnie jest wchłanianie substancji w jelicie kretym i przez żyle zwrotną ich wykorzystanie.

Trawienie cukrów: Cukry trawione są w jamie ustnej dzięki ślinie produkowanej przez ślinianki, oraz dzięki językowi , który przesuwa treść pokarmu do przełyku. Glukoza(cukry) jest odkładana w postaci glikogenu do naszej w naszej wątrobie i mięśniach.Nadmiar cukrów jest przekształcany w tłuszcz i przeniesiony do tkanki tłuszczowej. Trawienie białek: Trawienie białek następuje w żołądku, który wyściela śluz z licznymi gruczołami. Białka zostają tam podzielone przez kwas solny (HCL) niszczone są tutaj, także bakterie. Trawienie tłuszczów: Następuje ono w tkance tłuszczowej poprzez wysiłek fizyczny, który poprzez zużycie energii zabiera zbędne cukry przeniesione do tkanki tłuszczowej. Mam nadzieję że pomogłam:)))

Dodaj swoją odpowiedź
Podstawy produkcji zwierzęcej

Racjonalne żywienie w aspekcie anatomicznych i fizjologicznych potrzeb zwierząt

1. Znaczenie żywienia zwierząt

Organizm zwierzęcy zużywa stale duże ilości energii, których źródłem jest pokarm spożywany przez zwierzę, dlatego głównym warunkiem zwiększenia wydajności zwierząt jest prawidłowe żywienie....

Anatomia

Układy

APARAT RUCHU CZŁOWIEKA
Układ ruchu człowieka składa się ze szkieletu i mięśni oraz wielu włókien łącznotkankowych, które pomagają zachować kształt ciała, wiążąc ze sobą narządy. Dwa wyspecjalizowane typy włókien łącznotk...