Fermentacja propionowa

Proces ten polega na redukcji kwasu mlekowego do kwasu propionowego. Fermentację przeprowadzają bakterie z wytworzenie związku pośredniego metylomalonylo-CoA z rodzajów Propionibakterium (Propionibakterium freudenreichii, Propionibakterium jensenii), Selenomonas (Selenomonas ruminantium) i Veillonella. Bakterie te należą do korynepodobnych, są Gram-dodatnimi, nieruchliwymi i nie tworzącymi endospor laseczkami, żyjącymi przeważnie w przewodzie pokarmowym (żwaczu, jelitach przeżuwaczy), gdzie biorą udział w tworzeniu kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim kwasów propionowego i octowego. Mają system cytochromowy i katalazę, nie tworzą przetrwalników. Mogą żyć zarówno w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych. Bakterie propionowe rzadko występują w mleku, nie izoluje się ich z wody i gleby. Wykorzystywane są do produkcji serów, pełniąc istotną funkcję w ich dojrzewaniu i wytwarzaniu smaku. Drugim i znacznie prostszym szlakiem powstawania kwasu propionowego jest fermentacja z wytworzeniem produktu pośredniego, tj. akryloilo-CoA. Proces ten przeprowadzają bakterie: Clostridium propionicum, Bacteroides ruminicola, Micrococcus lactiliticus i Megasphaera elsdenii.

Dodaj swoją odpowiedź
Technologia gastronomiczna

Fermentacje w przemyśle spożywczym.

Liczne bakterie i niektóre grzyby mikroskopowe posiadają zdolność do przeprowadzania procesu utleniania; nazywanego fermentacją. W fermentacji substrat oddechowy zostaje rozbity i przekształcony, po czy jeden produkt ulega utlenianiu, a drugi ...

Chemia

Fermantacja jako proces chemiczny

Oddychanie nie zawsze przejawia się pobieraniem tlenu. Istnieją organizmy żyjące w warunkach słabego dostępu tlenu, lub tam, gdzie go całkiem brak. Są to np. różne bakterie, pasożyty wewnętrzne, drożdże. Oddychają one beztlenowo. Taki...

Biologia

Rola mikroorganizmów w przyrodzie i dla człowieka.

Mikroorganizmy to ogólna nazwa organizmów o mikroskopijnej wielkości,do których należą wszystkie bakterie i zbliżone do nich organizmy,pierwotniaki,wirusy,liczne glony oraz niektóre grzyby. Zamieszkują wszystkie środowiska, a w niektórych...