1. Uzasadnij dlaczego w naczyniach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw, np. kapuśniaku.

1. Uzasadnij dlaczego w naczyniach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw, np. kapuśniaku.
Odpowiedź

Gdyż część aluminium może rozpuścić się w kwasach. Metal ciężki (glin) jest niezdrowy i może wywoływać chorobę Alzheimera. Kwas wchodzi w reakcję z aluminium i tworzą się toksyny szkodliwe dla człowieka. Glin to pierwiastek, który ma niekorzystny wpływ na organizm ludzki.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Uzasadnij, dlaczego w naczyniach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw, np. kapuśniaku. Proszę o pomoc !

Uzasadnij, dlaczego w naczyniach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw, np. kapuśniaku. Proszę o pomoc !...

Chemia

Uzasadnij, dlaczego w naczyniach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw, np. kapuśniaku

Uzasadnij, dlaczego w naczyniach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw, np. kapuśniaku...

Chemia

Uzasadnij, dlaczego w naczyniach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw np. kapuśniaku.

Uzasadnij, dlaczego w naczyniach aluminiowych nie powinno się gotować kwaśnych potraw np. kapuśniaku....