Co to są tłuszcze, podział, właściwości

Co to są tłuszcze, podział, właściwości
Odpowiedź

Tłuszcze są to estry gliceryny i wyższych kwasów karboksylowych.   Dzielą się na: ze względu na pochodzenie -roślinne, -zwierzęce, -sztuczne   za wzgędu na stan skupienia -ciekłe, -stałe   ze względu na wiązania -nasycone -nienasycone   Właściwości tłuszczów: -rozpuszczają się w benzynie -słabo w etanolu -nie rozpuszczają się w wodzie -mają mniejszą gęstość od wody -bezwonne

Tłuszcze- estry gliceryny [ C3H5(OH)3]  i wyższych kwasów karboksylowych; zapasowy związek energetyczny; wchodzą w skład osłonek mielinowych; potrzebne do produkcji hormonów; BUDUJĄ BŁONY KOMÓRKOWE. Witaminy A,D,E,K są wchłaniane tylko z t łuszczami.  ( A- wzrok, E- produkcja komórek rozrodczych, D₃- do wchłaniania wapnia przez kości, K- przeciw krwotokom) Wyróżniamy je ze względu na: pochodzenie: - tłuszcze zwierzęce, - tłuszcze roślinne, - tłuszcze sztuczne. stan skupienia: - tłuszcze ciekłe, - tłuszcze stałe, wiązania: - tłuszcze nasycone, - tłuszcze nienasycone. Właściwości: - nie rozpuszczalne w wodzie, - rozpuszczają się w benzynie, - słabo rozpuszczają się w alkoholach (etanolu). Przydatne informacje znajdziesz w załącznikach. Otwórz je i zapisz na komputerze, następnie powiększ w dowolnym programie do edycji. W razie pytań pisz na PW. Pozdrawiam, kate66 ;)

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

co to są woski i co to są estry przykłady estru: zwykłego, tłuszczu, wosku (WZORY!!!) tłuszcze- podział, zmydlanie, utwardzanie rEAKCJE właściwości wosków

co to są woski i co to są estry przykłady estru: zwykłego, tłuszczu, wosku (WZORY!!!) tłuszcze- podział, zmydlanie, utwardzanie rEAKCJE właściwości wosków...

Mechanika samochodowa

Środki smarne, podział, właściwości

Smary – materiały oleiste, o konstrukcji płynnej, mazistej lub stałej, służące do zmniejszenia tarcia w ruchomych elementach maszyn. Mogą to być oleje mineralne, roślinne, tłuszcze zwierzęce, względnie ich mieszaniny. Miarodzajnym dla ...

Chemia

Ściąga - tłuszcze

Tłuszcze:
Pierwiastki wchodzące w skład organizmy człowieka:
a) podstawowe: C,H,O,N, Ca, P (99%),
b) makroskładniki- Na, K, Mg, S, Cl (0.9%),
c) mikroskładniki: Fe, Cu, Zn, mn, Co, F (0.1%).
Białka- rola budulcowa, budu...

Chemia

Tłuszcze i cukry (ściąga)

1. Tłuszcze (glicerydy) to mieszanina estrów gliceryny i wyższych kwasów karboksylowych.

2. Otrzymywanie tłuszczów: tłuszcz woda?gliceryna wyższy kwas

3. Tłuszcze stałe otrzymuje się w reakcji gliceryny z nasyconymi wy...

Chemia

Cukry, tłuszcze, białka, dwucukry

Polisacharydy-zbudowane z wielu czasteczek monosacharydow, nie sa toksyczme. W odroznieniu od monosacahrydow i disacharydow,nierozp. sie w wodzie i nie maja slodkiego smaku. Stanowia material zapasowy lub budolcowy roslin.
SKROBIA-maka ziemniac...