1. Woski są estrami wyższych kwasów tłuszczowych monokarboksylowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych o parzystych liczbach atomów węgla. 2 . Estry występujące w woskach odznaczają się większą trwałością, trudniej ulegają hydrolizie enzymatycznej i jełczeniu niż tłuszcze. 3. Podział tuszów Ze względu na pochodzenie: Sztuczne i modyfikowane. Roślinne , Zwierzęce Ze względu na obecność wiązań podwójnych: Nienasycone , nasycone. Ze względu na budowę chemiczną: Proste , złożone , lipidy , pochodne Ze względu na stan skupienia: Stałe , ciekłe Woski wykazują szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach życia człowieka. np w branży spożywczej, farmaceutycznej, papierniczej, gumowej, syntetycznej, kosmetycznej, elektrotechnicznej, Reakcja zmydlania i utwardzania w załączniku :)
co to są woski i co to są estry
przykłady estru: zwykłego, tłuszczu, wosku (WZORY!!!)
tłuszcze- podział, zmydlanie, utwardzanie rEAKCJE
właściwości wosków
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź