Restauracja - biznesplan
BIZNESPLAN
" Struktura biznesplanu " :
1. Streszczenie planu.
2. Charakterystyka przedsięwzięcia.
3. Analiza rynku.
4. Strategia marketingowa.
5. Profil produkcji i sprzedaży.
6. Zarządzanie firmą.
7. Plan finansowy.
Ad . 1
Resturacja "Staropolska" to biznes, którego pomysłodawcami jest głównie rodzina i znajomi. Każdy klient odczuje tutaj miłą, rodzinną, serdeczną, przyjazną i życzliwą atmosferę. Oferowane posiłki będą naprawdę bardzo smaczne i zaspokoją wymagania nawet najbardziej wybrednych osób . Ceny dostosowane do zasobów portfela przeciętnego człowieka.
Posiadamy lokal własny, o powierzchni 650 m2, także kapitał o wysokości 700 tysięcy złotych . Następną sumę pieniędzy zamierzamy pozyskać poprzez kredyt w Invest Banku .
Lokal jest zlokalizowany w dość spokojnej i zacisznej części miasta. W pobliżu znajduje się centrum handlowe. Dojazd do naszej restauracji nie stanowi żadnych problemów . W pobliżu jest dworzec autobusowy, kolejowy, a także postój taksówek.
Naszym celem jest oferowanie posiłków w średnich cenach .
MENU :
- tradycyjna kuchnia polska,
- kuchnia śródziemnomorska,
- wegetariańska,
- włoska,
- chińska,
- fast food .
Wystrój lokalu zgodny z regułami feng- shui .
Organizujemy także spotkania okoliczonościowe, takie jak :
- wesela,
- chrziny,
- bankiety,
- studniówki,
- przyjęcia urodzinowe,
- bale karnawałowe, sylwestrowe
Ad. 2
Dane przedsiębiorstwa :
Restauracja "Staropolska" - spółka jawna
Cel : działalność gastronomiczna, usługowa
Lokalizacja :
Ul. Kolejowa 75
22-500 Hrubieszów
tel . ( 084 ) 696 57 57
Nasza strona internetowa :
www.staropolska.hrubieszow.info
Zarząd :
Anna Nowakowska , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - główna księgowa
Artur Nowakowski , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - prezes
Paweł Nowakowski , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - vc. prezes , sprawy zaopatrzenia
Podstawowe cele działalności :
- zaspokojenie potrzeb każdego klienta,
- spełnienie się w roli przedsiębiorcy,
- oferowanie smacznych posiłków, w niewygórowanych cenach
Ad. 3
Najsilniejszymi konkurentami są dwie restauracje znajdujące się w pobliżu : "U chłopa" i "Szałas" . Oferują tanie, lecz nie tak smaczne jedzienie jak u nas. Posiadają sale o małym metrażu. Brak klimatyzacji .
"U chłopa" klienci korzystają częściej z baru, aniżeli z restauracji .
Z kolei "Szałas" traktowany jest raczej jako zajazd z hotelem, a nie luksusowy i elegancki lokal.
Ad. 4
Aby pozyskać klientów wykorzystamy następujące sposoby promocji :
- reklama na stronie internetowej : www.hrubieszow.info,
- reklama w hrubieszowskiej gazecie internetowej : www.lubiehrubie.pl,
- ulotki rozdawane na mieście, które upoważniają do rabatu, nawet do 25 %
- karty stałego klienta ze zniżką,
- reklama w Radiu "Eska" i "Bon Ton",
- szyld nad lokalem,
- oznakowanie drogi, z mapą dojazdu do naszej restauracji
Analiza SWOT
I Szanse :
* Rozwój turystyki w mieście
II Zagrożenia :
* Dwie konkurencyjne Restauracje "U chłopa" i "Szałas"
III Mocne strony :
* Dobra lokalizacja,
* Dogodny dojazd,
* Wspaniała jakoś oferowanych usług,
* Przystępne ceny,
* Fachowa i miła obsługa,
* Możliwość uregulowania rachunków za pomocą karty płatniczej i czeku,
* Przyjmujemy także funty i euro .
IV Słabe strony :
* Konieczność zapewnienia pozytywnego wizerunku firmie,
* Trudności ze zdobyciem pierwszych, zaufanych klientów .
Ad. 5
Przybliżone ceny oferowanych produktów i usług :
( Posiłki ze zdefiniowanego menu na dzień 01.01.2008 r. ) :
- śniadanie : 7,50 zł ,
- obiad : 15 zł ,
- kolacja na ciepło : 11 zł ,
- 6 dań gorących przystawki, napoje ( w przypadku przyjęć weselnych, balów karnawałowych itp. ) : 90 zł ,
- Bal Sylwestrowy - 300 zł ( para )
DLA STAŁYCH KLIENTÓW ZNIŻKA 20 % !!!
Ad. 6
Struktura organizacyjna :
Anna Nowakowska , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - główna księgowa
Artur Nowakowski , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - prezes
Paweł Nowakowski , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - vc. prezes , sprawy zaopatrzenia
Ad. 7
Wynagrodzenie brutto :
~~ 5 kelnerek - 950 zł,
~~ 2 kucharzy - 1200 zł,
~~ 1 barman - 1000 zł,
~~ 2 ochroniarzy - 950 zł,
~~ 2 sprzątaczki na pół etatu - 700 zł
Nakłady inwestycyjne :
* Przystosowanie lokalu do wymogów UE, - 20 000 zł,
* Niezbędne wyposażenie : ( meble, AGD, RTV ) - 40 000 zł,
* Rejestracja działalności gospodarczej - 10 000 zł,
* Zakup towarów - 10 000 zł ,
Zaopatrzenie :
*napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
*półprodukty,
*warzywa i owoce,
*mięsa, wędliny,
*pieczywo,
*ciasta i słodycze,
*artykuły do dekoracji (serwetki, obrusy, balony, wstęgi)
Co miesięczne rachunki :
~~ wynagrodzenie dla pracowników : 11 450 zł,
~~ rachunki za prąd - 600 zł
~~ rachunki za wodę - 1100 zł
~~ rachunki za gaz - 800 zł
~~ zakup towarów - 10 000 zł
~~ telefon - 150 zł
~~ reklama - 400 zł
RAZEM : 24 500 zł .
Planowane przychody ( za 1 miesiąc ) :
## wesela - 60 000 zł,
## inne imprezy okolicznościowe - 9 000 zł,
## działalność restauracji - 25 000 zł,
## szkolenia - 3 000 zł .
RAZEM : 97 000 zł .
Przez pierwsze 2 miesiące jesteśmy przygotowani na mniejsze przychody niż wykazane w biznesplanie, z powodu nieznajomości naszego lokalu. Jednak już po dwóch miesiącach przychody powinny być zgodne z przedstawionymi.
Kredyt w rachunku obrotowym zaciągnięty został na wszelki wypadek. Nie mamy problemów ze zdolnością kredytową. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli, już po 1 roku spłacimy go w całości i nie będziemy potrzebować zewnętrznych źródeł finansowania.