Restauracja - biznesplan

BIZNESPLAN

" Struktura biznesplanu " :

1. Streszczenie planu.
2. Charakterystyka przedsięwzięcia.
3. Analiza rynku.
4. Strategia marketingowa.
5. Profil produkcji i sprzedaży.
6. Zarządzanie firmą.
7. Plan finansowy.

Ad . 1

Resturacja "Staropolska" to biznes, którego pomysłodawcami jest głównie rodzina i znajomi. Każdy klient odczuje tutaj miłą, rodzinną, serdeczną, przyjazną i życzliwą atmosferę. Oferowane posiłki będą naprawdę bardzo smaczne i zaspokoją wymagania nawet najbardziej wybrednych osób . Ceny dostosowane do zasobów portfela przeciętnego człowieka.
Posiadamy lokal własny, o powierzchni 650 m2, także kapitał o wysokości 700 tysięcy złotych . Następną sumę pieniędzy zamierzamy pozyskać poprzez kredyt w Invest Banku .
Lokal jest zlokalizowany w dość spokojnej i zacisznej części miasta. W pobliżu znajduje się centrum handlowe. Dojazd do naszej restauracji nie stanowi żadnych problemów . W pobliżu jest dworzec autobusowy, kolejowy, a także postój taksówek.
Naszym celem jest oferowanie posiłków w średnich cenach .
MENU :

- tradycyjna kuchnia polska,
- kuchnia śródziemnomorska,
- wegetariańska,
- włoska,
- chińska,
- fast food .

Wystrój lokalu zgodny z regułami feng- shui .

Organizujemy także spotkania okoliczonościowe, takie jak :

- wesela,
- chrziny,
- bankiety,
- studniówki,
- przyjęcia urodzinowe,
- bale karnawałowe, sylwestrowe

Ad. 2

Dane przedsiębiorstwa :

Restauracja "Staropolska" - spółka jawna
Cel : działalność gastronomiczna, usługowa
Lokalizacja :
Ul. Kolejowa 75
22-500 Hrubieszów
tel . ( 084 ) 696 57 57
Nasza strona internetowa :
www.staropolska.hrubieszow.info

Zarząd :

Anna Nowakowska , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - główna księgowa

Artur Nowakowski , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - prezes

Paweł Nowakowski , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - vc. prezes , sprawy zaopatrzenia

Podstawowe cele działalności :

- zaspokojenie potrzeb każdego klienta,
- spełnienie się w roli przedsiębiorcy,
- oferowanie smacznych posiłków, w niewygórowanych cenach

Ad. 3

Najsilniejszymi konkurentami są dwie restauracje znajdujące się w pobliżu : "U chłopa" i "Szałas" . Oferują tanie, lecz nie tak smaczne jedzienie jak u nas. Posiadają sale o małym metrażu. Brak klimatyzacji .
"U chłopa" klienci korzystają częściej z baru, aniżeli z restauracji .
Z kolei "Szałas" traktowany jest raczej jako zajazd z hotelem, a nie luksusowy i elegancki lokal.

Ad. 4

Aby pozyskać klientów wykorzystamy następujące sposoby promocji :

- reklama na stronie internetowej : www.hrubieszow.info,
- reklama w hrubieszowskiej gazecie internetowej : www.lubiehrubie.pl,
- ulotki rozdawane na mieście, które upoważniają do rabatu, nawet do 25 %
- karty stałego klienta ze zniżką,
- reklama w Radiu "Eska" i "Bon Ton",
- szyld nad lokalem,
- oznakowanie drogi, z mapą dojazdu do naszej restauracji

Analiza SWOT

I Szanse :
* Rozwój turystyki w mieście
II Zagrożenia :
* Dwie konkurencyjne Restauracje "U chłopa" i "Szałas"
III Mocne strony :
* Dobra lokalizacja,
* Dogodny dojazd,
* Wspaniała jakoś oferowanych usług,
* Przystępne ceny,
* Fachowa i miła obsługa,
* Możliwość uregulowania rachunków za pomocą karty płatniczej i czeku,
* Przyjmujemy także funty i euro .
IV Słabe strony :
* Konieczność zapewnienia pozytywnego wizerunku firmie,
* Trudności ze zdobyciem pierwszych, zaufanych klientów .

Ad. 5

Przybliżone ceny oferowanych produktów i usług :

( Posiłki ze zdefiniowanego menu na dzień 01.01.2008 r. ) :
- śniadanie : 7,50 zł ,
- obiad : 15 zł ,
- kolacja na ciepło : 11 zł ,
- 6 dań gorących przystawki, napoje ( w przypadku przyjęć weselnych, balów karnawałowych itp. ) : 90 zł ,
- Bal Sylwestrowy - 300 zł ( para )
DLA STAŁYCH KLIENTÓW ZNIŻKA 20 % !!!

Ad. 6

Struktura organizacyjna :

Anna Nowakowska , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - główna księgowa
Artur Nowakowski , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - prezes
Paweł Nowakowski , ul. Unii Horodelskiej 23/12 22-500 Hrubieszów - vc. prezes , sprawy zaopatrzenia

Ad. 7

Wynagrodzenie brutto :

~~ 5 kelnerek - 950 zł,
~~ 2 kucharzy - 1200 zł,
~~ 1 barman - 1000 zł,
~~ 2 ochroniarzy - 950 zł,
~~ 2 sprzątaczki na pół etatu - 700 zł

Nakłady inwestycyjne :

* Przystosowanie lokalu do wymogów UE, - 20 000 zł,
* Niezbędne wyposażenie : ( meble, AGD, RTV ) - 40 000 zł,
* Rejestracja działalności gospodarczej - 10 000 zł,
* Zakup towarów - 10 000 zł ,

Zaopatrzenie :

*napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
*półprodukty,
*warzywa i owoce,
*mięsa, wędliny,
*pieczywo,
*ciasta i słodycze,
*artykuły do dekoracji (serwetki, obrusy, balony, wstęgi)

Co miesięczne rachunki :

~~ wynagrodzenie dla pracowników : 11 450 zł,
~~ rachunki za prąd - 600 zł
~~ rachunki za wodę - 1100 zł
~~ rachunki za gaz - 800 zł
~~ zakup towarów - 10 000 zł
~~ telefon - 150 zł
~~ reklama - 400 zł

RAZEM : 24 500 zł .

Planowane przychody ( za 1 miesiąc ) :

## wesela - 60 000 zł,
## inne imprezy okolicznościowe - 9 000 zł,
## działalność restauracji - 25 000 zł,
## szkolenia - 3 000 zł .

RAZEM : 97 000 zł .

Przez pierwsze 2 miesiące jesteśmy przygotowani na mniejsze przychody niż wykazane w biznesplanie, z powodu nieznajomości naszego lokalu. Jednak już po dwóch miesiącach przychody powinny być zgodne z przedstawionymi.

Kredyt w rachunku obrotowym zaciągnięty został na wszelki wypadek. Nie mamy problemów ze zdolnością kredytową. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli, już po 1 roku spłacimy go w całości i nie będziemy potrzebować zewnętrznych źródeł finansowania.

Dodaj swoją odpowiedź
Podstawy przedsiębiorczości

Biznesplan hotelu "Palace Hotel"

1. Streszczenie
2. Opis przedsięwzięcia
2.1. Dane przedsiębiorstwa
2.1.1. Dane hotelu
2.1.2. Wspólnicy
2.1.3. Pozycja finansowa inwestora
2.2. Podstawowe cele działalności
2.3. Oferowane usługi
2.4. Form...

Podstawy przedsiębiorczości

Biznesplan - restauracja.

Spis treści:

1. Cel przedsięwzięcia
2. Charakterystyka przedsiębiorstwa
3. Charakterystyka oferowanych usług

a) zakres usług
b) cechy oferowanych usług
c) atrakcyjność usług

4. Pozyskanie klientó...