Biznesplan - restauracja.
Spis treści:
1. Cel przedsięwzięcia
2. Charakterystyka przedsiębiorstwa
3. Charakterystyka oferowanych usług
a) zakres usług
b) cechy oferowanych usług
c) atrakcyjność usług
4. Pozyskanie klientów
5. Organizacja
a) skład personelu
b) prawa i obowiązki personelu
1.Cel przedsięwzięcia
Głównym celem restauracji jest osiągnięcie zysku w wyniku prowadzonej działalności gospodarczej poprzez:
- Zaspokojenie określonych potrzeb klientów
- Pozyskanie nowych klientów
- Zapoznanie klientów z tradycyjnymi potrawami regionu pomorskiego
2.Charakterystyka przedsiębiorstwa
- Nazwa restauracji:
- Data rozpoczęcia działalności:
- Lokalizacja:
- Rodzaj działalności: usługi gastronomiczne
- Zasięg rynku: turyści krajowi i zagraniczni
- Źródła finansowania: fundusze własne
3.Charakterystyka oferowanych usług
a) zakres usług:
- doskonałe wyżywienie
- możliwość wynajęcia lokalu wraz z obsługą
- profesjonalna organizacja przyjęć, bankietów, wesel
- organizacja ognisk i zabaw na świeżym powietrzu
b) cechy oferowanych usług:
- szybka, profesjonalna i przyjazna obsługa
- szeroki zakres usług
- wyśmienita jakość serwowanych dań
- konkurencyjne ceny
c) atrakcyjność usług:
- niepowtarzalna lokalizacja
- nowoczesny styl, komfort i wygoda użytkowanych pomieszczeń
4.Pozyskanie klientów
- ogłoszenia w prasie lokalnej, ulotki, plakaty
- obniżki i promocje dla stałych klientów
- uwzględnianie życzeń i zażaleń klientów
5.Organizacja
a) skład personelu:
- właściciel
- kierownik sali
- kucharz
- barman
- dwóch kelnerów
- sprzątaczka
b) prawa i obowiązki personelu:
- właściciel – prowadzenie księgowości lokalu, zaopatrywanie
- kierownik sali – utrzymanie ładu i porządku, kontrola nad pozostałymi pracownikami, prowadzenie listy rezerwacji, pozyskiwanie klientów
- kucharz – przygotowywanie posiłków gorących, utrzymanie porządku w kuchni
- barman – przygotowywanie napojów, także alkoholowych, oraz deserów
- kelnerzy – przyjmowanie, przekazywanie i roznoszenie zamówień
- sprzątaczka – utrzymanie porządku na sali i w toaletach