Układ pokarmowy człowieka.

Układ pokarmowy człowieka.
Części układu pokarmowego:
- Jama gębowa
- Gardło
- Przełyk
- Żołądek
- Jelito cienkie
- Jelito grube zakończone otworem odbytowym
- Oraz gruczoły: ślinianki, wątroba, trzustka

Układ pokarmowy odpowiada za rozdrabnianie, trawienie i wchłanianie pokarmu do krwi.
Jama gębowa - wyposażona w język, zęby, wargi i ślinianki
Język – powoduje mieszanie pokarmu ze śliną, zawiera kubki smakowe oraz odpowiada za połykanie
Uzębienie – jest dwupokoleniowe (mleczne i stałe) oraz heterodontyczne (różno kształtne) siekacze, kły, przedtrzonowe i trzonowe (wzór stałego – 2.1.2.3 = 32) (mlecznego – 2.1.0.2 = 20)
Budowa zęba: ząb składa się z wyniesionej ponad powierzchnię korony, szyjki i zagłębionego w zębodole korzenia. Koronę okrywa szkliwo, zaś pod nim znajduje się gruba warstwa zębiny. Komorę zęba wypełnia miazga z naczyniami krwionośnymi i nerwami.
Skład i funkcje śliny:
· woda + mucyna = śluz – zwilżają pokarm
· lizozym – enzym niszczący ściany bakterii
· amylaza ślinowa która rozkłada skrobie do maltozy
Gardło – to odcinek gdzie krzyżują się ze sobą drogi: oddechowa i pokarmowa. W czasie połykania wejście do krtani zamyka fałd nagłośni.
Przełyk – rurka transportująca pokarm z gardła do żołądka
Żołądek – wpust – dno – trzon – odźwiernik. Wnętrze żołądka wyściela błona śluzowa w której znajdują się gruczoły (wydzielające sok żołądkowy):
· Okładzinowe – wydzielają kwas solny HCl, ten kwas wyjaławia pokarm. Komórki główne – wydzielają enzymy trawienne – pepsynę (BIAŁKA –– PEPSYNY PEPTYDY) jest wydzielana w formie biernej, nie czynnej, dopiero pod wpływem kwasu solnego staje się czynna, u niemowląt także podpuszczka ścina białko mleka – kazeinę.
· Główne
· Śluzowe – produkują śluz, który chroni ściany żołądka przed samo strawieniem.
Żółć - sok trawienny wytwarzany jest w wątrobie, w skład wchodzą: kwasy i barwniki żółciowe, sole mineralne, cholesterol, lecytyna, kwasy tłuszczowe; odgrywa ważną rolę w procesie trawienia tłuszczów.
Sok żołądkowy – w jego skład wchodzą enzymy i kwas solny. Czysty kwas jest kwaśny o
PH ok. 1, ale po zmieszaniu się z pokarmem zmniejsza się jego kwasowość do PH = 3
Sok trzustkowy –
· Wodorowęglan sodu NaHCO3 alkalizuje kwaśną treść pokarmu – zmienia odczyn
· Enzymy: trypsyna, chymotrypsyna.
· Białka –– trypsyna chymotrypsyna peptydy
· Skrobia –– amylaza trzustkowa maltoza
· Tłuszcze –– lipaza trzustkowa glicerol + kw. tłuszczowe, monoglicerydy, diglicerydy
· DNA, RNA –– egzopeptydy aminokwasy
Żołądek magazynuje pokarm, odbywa się trawienie białek zawartych w pokarmie, pokarm staje się mleczkiem pokarmowym.


Jelito cienkie – są tam gruczoły wydzielające sok jelitowy:
· Dipeptyd –– dipeptydy aminokwasy
· Maltoza –– maltaza glukoza + glukoza
· Sacharoza –– sacharaza glukoza + fruktoza
· Laktoza –– laktaza glukoza + galaktoza
Składa się z:
· Dwunastnicy – pokarm podlega tu działaniu żółci wydzielanej w wątrobie i soku trzustkowego wydzielanego w trzustce
· Jelita (ok. 2m)
· Jelita krętego (ok. 3m)
Produkty trawienia takie jak: aminokwasy, cukry proste, nukleotydy oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie. Są wchłaniane w jelicie cienkim do krwi, zaś produkty trawienia tłuszczów, kwasy tłuszczowe monoglicerydy i diglicerydy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są wchłaniane w jelicie cienkim do limfy. Produkty trawienia docierają z krwią do wątroby żyłą wrotną, a stamtąd rozprowadzane są do wszystkich komórek ciała. Wewnętrzna powierzchnia jelita cienkiego wytwarza wyrostki zwane kosmkami jelitowymi w których są naczynia krwionośne i limfatyczne. Nabłonek cylindryczny jelita wytwarza drobne wyrostki – mikrokosmki. Kosmki i mikrokosmki zwiększają powierzchnię chłonną jelita ok. 600 razy.
Jelito grube:
· jest ślepe z wyrostkiem robaczkowym
· okrężnica: wstępująca, poprzeczna, zstępująca, esowata, odbytnica z odbytem (prostnica)
Funkcje:
· w jelicie grubym zachodzi wchłanianie wody, niektórych jonów (głównie sodu) oraz witamin
· bakterie symbiotyczne produkują witaminę K oraz niektóre witaminy grupy B
· w jelicie grubym procesy trawienne ustają
Choroby wątroby:
· marskość wątroby
· marskość pomartwicza wątroby
· marskość zwrotna (alkoholowa)
· marskość żółciowa

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Układ pokarmowy człowieka

Układem trawiennym można nazwać narządy przewodu pokarmowego, które służą do odżywiania organizmu. Odżywianie to pobieranie pokarmu ze środowiska, jego rozkład do cząsteczek, które mogą zostać wykorzystane przez organizm. Celem tego ...

Biologia

Układ pokarmowy człowieka

Sole mineralne w płynach i pokarmach stałych zawierają wiele ważnych dla naszego organizmu pierwiastków )spośród nich ok. 15 jest szczególnie istotnych). Niewielka ilość sili mineralnych tracona jest nieustannie wraz z potem, moczem podcza...

Biologia

Układ pokarmowy człowieka wersja II

UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA





Gruczoły, których wydzieliny uchodzą do światła przewodu pokarmowego: ślinianki, wątroba, trzustka.


Ślina zawiera a-amylazę - enzym hydrolizujący wiązania glikozydow...

Biologia

Układ pokarmowy człowieka

UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA

Gruczoły, których wydzieliny uchodzą do światła przewodu pokarmowego: ślinianki, wątroba, trzustka.
Ślina zawiera a-amylazę – enzym hydrolizujący wiązania glikozydowe typu µ w cukrach.

...

Przyroda

wymień cały układ pokarmowy człowieka

wymień cały układ pokarmowy człowieka...