Charakterystyka witamin K, D, E, C, PP, B12 Witamina D Kalcyferol, czyli witamina D rozpuszcza się w tłuszczach. W organizmie występuje pod postacią prowitaminy B4, B2, B3, B5, która jest pochodną cholesterolu. Dzięki promieniowaniu UV ulega przekształceniu w witaminę D. Głównym zadaniem tej witaminy jest kontrola nad gospodarką fosforową oraz wapniowa organizmu ludzkiego. Występowanie witaminy D: mleko, kran rybi, jaja.
Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w ...
Warzywa i przetwory z warzyw
I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...
Wybrane zagadnienia z Botanikii i Zoologii
BOTANIKA
1) WYBRANE DZIEDZINY NAUK BIOLOGICZNYCH I ICH ZWIĄZEK Z INNYMI DYSCYPLINAMI PRZYRODNICZYMI.
-BIOLOGIA- jest nauką o żywych organizmach, ich pochodzeniu, rozwoju, funkcjach życiowych i współzależności z innymi organizmam...
Antropomotoryka
Antropomotoryka
1.Pojęcie oraz znaczenie akt fiz w W-f
Akt-fiz ( ujęcie fizjologiczne) to każdy ruch ciała spowodowany przez mięśnie szkieletowe związany z wydatkiem energetycznym na poziomie wyższym od metabolizmu spoczynkowego...
Antropomotoryka
1.Pojęcie oraz znaczenie akt fiz w W-f
Akt-fiz ( ujęcie fizjologiczne) to każdy ruch ciała spowodowany przez mięśnie szkieletowe związany z wydatkiem energetycznym na poziomie wyższym od metabolizmu spoczynkowego
Akt-fiz ( ujęciu b...