dobre - produkcja jogurtów -kiszenie ogórków, kapusty złe -psucie żywności
Korzystne: - są używane jako dodatek do potraw; - dostarczają witamin; - dostarczają sili mineralnych; - są stosowane do produkcji serów; - są stosowane do produkcji wina; - są stosowane do produkcji piwa; - są stosowane w piekarnictwie; - są wykorzystywane w przemyśle farmaceutyczneym do pozyskiwania substancji o właściwościach leczniczych, m.in. pędzlak - penicylina. Niekorzystne: - powodują psucie się produktów żywnościowych; - powodują niszczenie skóry; - powodują niszczenie wełny; - powodują niszczenie bawełny; - powodują niszczenie drewna; - wywołują schorzenia u ludzi; - wywołują schorzenia roślin uprawnych; - wywołują schorzenia zwierząt hodowlanych.
Rola mikroorganizmów w przyrodzie i dla człowieka.
Mikroorganizmy to ogólna nazwa organizmów o mikroskopijnej wielkości,do których należą wszystkie bakterie i zbliżone do nich organizmy,pierwotniaki,wirusy,liczne glony oraz niektóre grzyby. Zamieszkują wszystkie środowiska, a w niektórych...
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...