Główna tajemnica pieczenia kołaczy tkwi właśnie w sposobie ich pieczenia, zaś dokładniej - w temperaturze powstawania tego wypieku. Kołacze pieczono w piecu chlebowym albo pod koniec dnia, gdy cały piec kuchenny był dobrze i równomiernie rozgrzany lub w ”finale” wypieku chleba. Był to swoisty ceremoniał pieczenia i feeria zapachów: od zapachu zakwasu, ciasta chlebowego i drożdżowego, przez zapachy sera, ziół i innych dodatków po niezapomniany aromat gorących wypieków, który domownikom nie pozwalał na dłuższe wylegiwanie się pod pierzynami. Pieczone z ciasta chlebowego koliste podpłomyki, (często układane na kapuścianym liściu) były doprawdy wspaniałe. Posypywano czarnuszką, kminkiem lub cukrem. Te z cukrem, ciepłe i chrupiące, polane prawdziwą, gęstą śmietaną smakowały - szczególnie na śniadanie - wręcz nieziemsko. Kołacz - składniki 1.2 kg mąki 2 szklanki cukru pudru 350 ml mleka 3 torebki drożdży po 1/2 szklanki rodzynek migdałów i owoców z syropu 65 ml rumu 22 dag margaryny do pieczenia + 5 łyżek dodatkowych 10 żółtek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wanilii po 1/2 łyżeczki cukru i szafranu Kołacz - sposób przygotowania Zamocz rodzynki na 10 minut w rumie. Osącz, a w tym samym rumie rozpuść szafran. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Dodaj wanilię, lekko ubite żółtka, rum i szafran. Połącz mąkę, cukier puder i sól, zrób w środku dołek. Wlej mieszankę drożdży z jajkami, wymieszaj z maką. Zagniataj ciasto przez 10 minut, pod koniec dodając stopioną margarynę. Przełóż do miseczki posmarowanej margaryną, przykryj ściereczką, by urosło i podwoiło objętość. Do miseczki włóż migdały, owoce i rodzynki. Obtocz w łyżce mąki, dodaj do ciasta i ugniataj przez 3 minuty. Posmaruj masłem prostokątną foremkę, wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut. Kiedy ciasto urośnie, wstaw je do piekarnika podgrzanego do temperatury 110°C. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze godzinę. Kołacz możesz
Kołacze pieczono w piecach chlebowych albo pod koniec dnia, gdy cały piec kuchenny był dobrze i równomiernie rozgrzany lub w 'finale' wypieku chleba .Był to swoisty ceremoniał pieczenia: od zapachu zakwasu, ciasta chlebowego i drożdżowego, przez zapachy sera, ziół i innych dodatków .
W kilku zdaniach opowiedz jak pieczono kołacz. POdkreslam w kilku nie całe opowiadanie.
W kilku zdaniach opowiedz jak pieczono kołacz. POdkreslam w kilku nie całe opowiadanie....
W kilku zdaniach opowiedz jak pieczono kołacz...na pon.!!!
W kilku zdaniach opowiedz jak pieczono kołacz...na pon.!!!...
W kilku zdaniach opowiedz, jak pieczono kołacz.Proszę nie bierzcie z netu
W kilku zdaniach opowiedz, jak pieczono kołacz.Proszę nie bierzcie z netu ...
w kilku zdaniach opowiedz, jak pieczono kołacz
w kilku zdaniach opowiedz, jak pieczono kołacz...
W kilku zdaniach opowiedz jak pieczono kołacz. Proszę o odpowoedź!! Min 5 zdan. Daj naj! Pliss
W kilku zdaniach opowiedz jak pieczono kołacz. Proszę o odpowoedź!! Min 5 zdan. Daj naj! Pliss...
W kilku zdaniach opowiedz, jak pieczono kołacz.
W kilku zdaniach opowiedz, jak pieczono kołacz....