W kilku zdaniach opowiedz jak pieczono kołacz...na pon.!!!

W kilku zdaniach opowiedz jak pieczono kołacz...na pon.!!!
Odpowiedź

KOŁACZ - składniki:1.2 kg mąki2 szklanki cukru pudru350 ml mleka3 torebki drożdżypo 1/2 szklanki rodzynekmigdałów i owoców z syropu65 ml rumu22 dag margaryny do pieczenia + 5 łyżek dodatkowych10 żółtek2 łyżeczki soli1 łyżeczka waniliipo 1/2 łyżeczki cukru i szafranuKOŁACZ - sposób przygotowania:Zamocz rodzynki na 10 minut w rumie. Osącz, a w tym samym rumie rozpuść szafran. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Dodaj wanilię, lekko ubite żółtka, rum i szafran. Połącz mąkę, cukier puder i sól, zrób w środku dołek. Wlej mieszankę drożdży z jajkami, wymieszaj z maką. Zagniataj ciasto przez 10 minut, pod koniec dodając stopioną margarynę. Przełóż do miseczki posmarowanej margaryną, przykryj ściereczką, by urosło i podwoiło objętość. Do miseczki włóż migdały, owoce i rodzynki. Obtocz w łyżce mąki, dodaj do ciasta i ugniataj przez 3 minuty. Posmaruj masłem prostokątną foremkę, wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut. Kiedy ciasto urośnie, wstaw je do piekarnika podgrzanego do temperatury 110°C. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze godzinę. Kołacz możesz polukrować i posypać bakaliami

Dodaj swoją odpowiedź