W przyrodzie:Są pasożytami roślin i zwierząt,Są pożywieniem dla zwierząt,Należa do organizmów pionierskich,Powodują zniekształcenia roślin.Dla człowieka:Są źrodłem witamin,Wykorzystywane ze względu na walory smakowe,
Znaczenie grzybów w PRZYRODZIE;pozytywne -rozkładają martwą materie organiczną -współtworzą próchnice -stanowią pożywienie dla zwierząt -tworzą plechę porostu -stanowią ogniwo łańcucha pokarmowego -dostarczają wodę rośliną żyjącym w mikoryzie Negatywne; -wywołują choroby zwierząt i roślin -są pasożytami zwierząt -wytwarzają szkodliwe zarodniki -tworzą zgniliznę -atakują drzewa (huba) -powodują zniszczenia w lesie(różnego rodzaju pleśnie na liściach ) W gospodarce człowieka pozytywne; -stanowią pożywienie -dostarczają zarobku -są wykorzystywane w przemyśle spożywczym -robi się z nich lekarstwa -są potrzebne w fermentacji -produkuje się z nich maseczki i kremy Negatywne; -wywołują choroby -powodują psucie się pożywienia -niszczą przedmioty drewniane -niszczą uprawy rolne -powodują zgniliznę na owocach i warzywach -powodują powstawanie pleśni na ścianach,materiale
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...