Co powoduje nie dobór witamin

Co powoduje nie dobór witamin
Odpowiedź

Tak na początku "niedobór" piszemy razem :) Niedobór witamin inaczej hipowitaminoza. Niedobór witamin powoduje powstanie określonych objawów patologicznych. Niedobór poszczególnych witamin prowadzi do: Awitaminoza witaminy A : kurzej ślepoty, zespołu suchego oka, brak wzrostu, brak łaknienia, wypadanie włosów Awitaminoza witaminy C: zapalenie dziąseł, wypadanie zębów, krwawienie z błon śluzowych, bóle stawowo - mięśniowe. Awitaminoza witaminy K: jej niedobór może prowadzić do przedłużenia czasu krzepnięcia krwi i wystąpienia innych objawów skazy krwotocznej. Witamina B1: jej niedobór prowadzi do choroby beri-beri, czyli zaburzeń ze strony układu nerwowego oraz zaników mięśniowych. Witamina B2: niedobór B1 powoduje zwiększone wydalanie witaminy. B2 z moczem, co powoduje zajady, zapalenie języka, łojotok, zmiany ze strony narządu wzroku. Witamina B6: niedobór prowadzi do niedokrwistości złośliwej Witamina PP : zapalenie języka, zapalenie skóry, biegunka, drżenie rąk Witamina H: przygnębienie, zaburzenie czucia, bóle mięśni, łojotok Niedobór witaminy D : powoduje krzywicę u dzieci oraz osteomalację u dorosłych.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...

Biologia

Składniki pokarmowe.

WITAMINY - (vita - życie)

Są to złożone związki chemiczne, bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi, który jednak nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Mikroelementy, albo pierwiastki śladowe, są to pierwiastki chemiczne, bez któr...

Technologia żywności

Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.

Spis treści


1. Wstęp.
1.1. Cel i istota utrwalania.
2.Przemysłowe metody utrwalania żywności.
2.1.Stopnie utrwalania żywności.
2.1.1.Pasteryzacja.
2.1.2.Sterylizacja.
3. Utrwalanie za pomocą niskich t...

Technologia żywności

Rodzaje i zasady utrwalania mięsa zwierząt rzeźnych.

Spis treści


1. Wstęp.
1.1. Cel i istota utrwalania.
2.Przemysłowe metody utrwalania żywności.
2.1.Stopnie utrwalania żywności.
2.1.1.Pasteryzacja.
2.1.2.Sterylizacja.
3. Utrwalanie za pomocą niskich t...

Biologia

Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany

Składniki odżywcze

Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...