Im więcej spożywamy sodu, np. jako sól kuchenną, tym więcej wody wiąże się z krwią powodując wzrost cisnienia tetniczego. Promień atomu potasu jest większy od promienia atomu sodu i wiec czasteczki wody tworza na powierzchni jonu sodowego zancznie wieksza otoczke hydratacyjną. Poza tym potas jest bardziej pozyteczny, ma wieksze powinowactwo elektronowe, jest głównym kationem wewnątrzkomórkowym. Reguluje transport glukozy przez błonę komórkową, bierze udział w procesie magazynowania glikogenu w mięśniach i wpływa na jego resyntezę. Pełni kluczową rolę w mechanizmie skurczu mięśnia i w przewodzeniu impulsów nerwowych.
Nadciśnienie tętnicze - żywienie
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
Co to jest nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, w której w naczyniach tętniczych panuje zwiększone ciśnienie krwi. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlek...
Układ pokarmowy
Układ trawienny obejmuje narządy przewodu pokarmowego służące do odżywiania organizmu. Odżywianie polega na pobieraniu pokarmu z zewnątrz, jego trawieniu, czyli rozkładaniu substancji pokarmowych na cząsteczki elementarne, a następnie na ...