1. Azot w życiu roślin pełni bardzo wazną rol.e mam na myśle oddychanie i życie ch w środowisku. 2. fosfor pełni rolę obronną i uciśką przed chorobami. 3. postas pełni rolę umiarkowanego przystosowania sie do srodowiska.
Azot to podstawowy składnik pokarmowy roślin. Rośliny zużywają ten pierwiastek w dużych ilościach. Obok węgla, azot jest podstawowym materiałem budulcowym w organizmach żywych (szczególnie roślinach). Rośliny drapieżne (rosiczka, muchołówka, dzbanecznik) uzupełniają azot w swoim organizmie poprzez owadożerność. Objawami niedoboru jest zahamowanie wzrostu. Fosfor to składnik kwasów nukleinowych, odgrywa on bardzo ważną rolę w procesach życiowych komórek. Objawem niedoboru jest spowolnienie wzrostu rośliny i niedorozwój blaszek liściowych. Potas odpowiada za procesy fotosyntezy, gdyż aktywuje wiele enzymów komórkowych. Jest niezbędny do syntezy węglowodanów. Objawami niedoboru jest początkowo chloroza (żółte odbarwienie liści), prowadząca do nekrozy (zamierania liści). Gleby pod względem kwasowości można podzielić na: kwaśne, obojętne i zasadowe. Kwaśny odczyn wynosi pH < 6,6, obojętny pH 6,6 - 7,2, a zasadowy pH > 7,2. Myślę że pomogłem, liczę na naj ;)
Alternatywne rolnictwo
Przechodzenie z metod rolnictwa tradycyjnego na metody systemów rolnictwa ekologicznego. Rola szczepionek mikrobiologicznych oraz nawozów biologicznych.
W 1980 Departament Rolnictwa USA opublikował dokument zatytułowany „Ocena sy...
Egzamin z ekologii
. METABOLIZ BIOSFERY
Reakcje redoks (redukcja utleniania) - polega na oddawaniu przez jedna substancje (reduktor) i przyjmowaniu ich przez drugą (utleniacz). Reduktory to donory elektronów a utleniacze to akceptory elektronów.
Najwyższy ...
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...