H C=O H-C-OH OH-C-H H-C-OH H-C-OH CH20H
Cechy organizmu żywego, kom eukariotyczna, budowa kom zwierzęcej, mitochondrium, etapy oddychania wew kom, budowa i funkcje jądra kom, biosynteza białka, tkanki i ich podział, odżywianie człowieka, uklad pokarmowy, trawienie, trawienie cukrów i t
Cechy organizmu żywego: -odżywianie; -rozmnażanie; -wydalanie; -oddychanie; -wzrost; -reakcje na bodźce; -poruszanie się(nie wszystkie organizmy żywe).
Wszystkie organizmy żywe zbudowane są z komórek. Teorię kom. Stworzyli dwaj niemiec...
Cukry proste i złożone – budowa i właściwości.
Cukry (sacharydy, węglowodany) są materiałem energetycznym i strukturalnym żywego organizmu. Biorąc pod uwagę budowę oraz wielkość cząsteczek cukry można podzielić na: cukry proste, do których należy na przykład glukoza, fruktoza; dwu...
Budowa białek, cukrów i tłuszczów
Białka:
Podstawową jednostką budulcową białek jest aminokwas. Spośród 100 aminokwasów znanych w przyrodzie, tylko 20 wchodzi w skład białek. Łączą się one ze sobą w łańcuchy o różnej długości. O właściwościach białk...
Budowa komórki
Białka: (Proteiny) zbudowane z aminokwasów: albuminy, globuliny(białka krwi); złożone: (proteidy) zbudowane z aminokwasów oraz grup funkcyjnych: metoloproteidy (Cu- hemocyjanina); nukleoproteidy: białka jednokomórkowe zawierające resztę DN...
Budowa i funkcje układu krwionośnego u człowieka i jego ewolucyjny rozwój u zwierząt.
Układ krążenia nazywany również sercowo-naczyniowym składa się z dwóch części tj. układu krwionośnego i układu limfatycznego. Układ krwionośny u człowieka jest zamknięty. Oznacza to , że krew nie wlewa się do jam ciała , ale krą...