Prawdziwy dżem (bez zbędnych konserwatów) uzyskuje się z dwóch składników: owoców (np. truskawek, malin itp.) i cukru. Wszystko łączymy w garnku i gotujemy całośc przez określony czas (przeważne od 15 do 20 minut). Wystudzony dżem wlewamy do słoiczków i obracamy je "do góry nogami". Pozdrawiam
Żywienie w kamicy nerkowej
Kamica nerkowa polega na odkładaniu się ,wytrącaniu w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych ,stanowiący prawidłowy lub patologiczny składnik moczu. Gromadzące się substancje chemiczne budują tzw. kamienie ,kt�...
Metodyka pracy wychowawczo-opiekuńczej
METODYKA PRACY WYCHOWAWCZO –OPIEKUŃCZEJ –MAJA PIETRZAK
TWÓRCZOŚĆ - cecha osobowości jednostek, odznaczających się zwykle niezależnością od autorytetów, fantazją, wszechstronnością zainteresowań, wysokim poziomem samo...
Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza
Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, c...
Literatura współczesna (czasy powojenne) - najważniejsze zagadnienia.. literatura współczesna ogólnie..
"Dżuma" jako powieść paraboliczna
Parabola (przypowieść) – gatunek literatury moralistycznej wywodzący się z Biblii, utwór w którym postaci i wydarzenia nie są ważne ze względu na ich cechy indywidualne, lecz istnie...
Norma ortograficzna
Poprawna pisownia jest jednym z podstawowych warunków efektywności przekazu informacji za pomocą tekstu pisanego. Błąd ortograficzny, polegający na napisaniu zwrotu lub wyrażenia w sposób niezgodny z obowiązującą normą ortograficzną, st...