Budowa i funkcje białek

Odżywianie to nie tylko samo pobieranie pokarmu, lecz również całokształt procesów związanych z trawieniem, przyswajaniem i wykorzystywaniem obranego pokarmu dla potrzeb budulcowych, energetycznych oraz do regulacji wielu reakcji zachodzących we wszystkich komórkach ciała. Wyżywienie ludności należy obecnie do podstawowych problemów zdrowotnych i gospodarczych na świecie.
Człowiek przyjmuje w pokarmach wiele różnorodnych składników, które nazwano SKŁADNIKAMI ODŻYWCZYMI.

Ze względu na rolę, jaką odgrywają te składniki w organizmie, podzielono je na trzy grupy:

-budulcowe;
-energetyczne;
-regulujące.

1. SKŁADNIKI BUDULCOWE: białka oraz niektóre sole mineralne (np.wapnia, żelaza, fosforu, magnezu) są wykorzystywane do budowy nowych komórek i tkanek oraz odbudowy zużytych.

BIAŁKA ->to związki chemiczne o skomplikowanej budowie, zbudowane z aminokwasów. W białkach występuje około 20 różnych aminokwasów, których większość zawiera jedną grupę aminową (-NH2) i jedną karboksylową (-COOH). Aminokwasy różnią się dołączonym łacuchem bocznym-rodnikiem (oznaczonym jako R). Aminokwasy łączą się ze sobą, a w powstawaniu wiązania uczestniczy grupa karboksylowa jednego aminokwasu i grupa aminowa drugiego aminokwasu.

NIEKTÓRE FUNKCJE BIAŁEK:
-jako przeciwciała dają odporność organizmowi;
-jako tzw. enzymy biorą udział w większości reakcji zachodzących w organizmach żywych;
-stanowią około 20% masy ciała dorosłego człowieka;
-są podstawowym materiałem budulcowm komórek oraz tkanek organizmu;
-biorą udział w transporcie różnch substancji (np. hemoglobina transportuje tlen i dwutlenek węgla);
-są również źródłem energii, dostarczają około 15% energii (spalanie 1 g białka dostarcza 4,1 kcal

BIAŁKA DZIELIMY NA:
-pełnowartościowe (to białka pochodzenia zwierzęcego, zawarte głównie w mięsie, rybach, drobiu, jajach, serach i mleku).
-niepełnowartościowe (białk pochodzenia roślinnego, zawarte głównie w grochu, fasoli, soi, bobie oraz w takich produktach zbożowych jak: pieczywo, mąka, makarony, kasze).

ZE WZGLĘDU NA BUDOWĘ CHEMICZNĄ BIAŁKA MOŻNA PODZIELIĆ NA:
-proste (proteiny) ->zbudowane z samych aminokwasów. Należą do nich, m.in.: albuminy (np. miogen-białko występujące w mięśniach), większość globulin (np. fibrynogen-białko osocza krwi), skleroproteiny-białka szkieletowe (np. kolagen-białko tkanki łącznej kości, chrząstek i więzadeł oraz keratyna-białko włosów, paznokci, naskórka).
-złożone (proteidy) -> zawierają także części niebiałkowe, takie jak: węglowodany, kwasy nukleinowe, kwas fosforowy. Są to m.in.: fosfoproteidy-zawierające kwas fosforowy (np.kazeina-składnik mleka), glikoprotidy-stanowiące połączenie białka z węglowodanami, chromoproteidy-białka połączone z barwnikami (np.hemoglobina), lipoproteidy-część niebiałkowa to tłuszcze. Do białek złożonych należą również nukleoroteidy-białka zawierające kwasy nukleinowe.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Budowa i funkcje składników odżywczych

BUDOWA I FUNKCJE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH


1. BIAŁKA
2. CUKRY
3. TŁUSZCZE
4. KWASY NUKLEINOWE
5. WNIOSKI


1. Białka.
Inaczej zwane proteiny, są to organiczne związki wielkocząsteczkowe zbudowane z...

Biologia

Cechy organizmu żywego, kom eukariotyczna, budowa kom zwierzęcej, mitochondrium, etapy oddychania wew kom, budowa i funkcje jądra kom, biosynteza białka, tkanki i ich podział, odżywianie człowieka, uklad pokarmowy, trawienie, trawienie cukrów i t

Cechy organizmu żywego: -odżywianie; -rozmnażanie; -wydalanie; -oddychanie; -wzrost; -reakcje na bodźce; -poruszanie się(nie wszystkie organizmy żywe).
Wszystkie organizmy żywe zbudowane są z komórek. Teorię kom. Stworzyli dwaj niemiec...

Biologia

Budowa i funkcje układu pokarmowego

1.Budowa i funkcje układu pokarmowego
Układ pokarmowy człowieka jest odpowiedzialny za trawienie, wchłanianie oraz wydalanie niestrawionych resztek pokarmu. Łączna jego długość to średnio sześć do ośmiu metrów. Układ pokarmowy dz...

Biologia

Budowa i funkcje białek, cukrów i tłuszczy

Białka


Budowa
Tworzą je następujące pierwiastki chemiczne: C, N, O, H. Tworzą one podstawową jednostkę strukturalną białek - aminokwasy. Dwadzieścia aminokwasów buduje białko zwierzęce, osiemnaście białko rośl...

Biologia

Układ wydalniczy – budowa i funkcje oraz choroby.

Układ wydalniczy ? budowa i funkcje oraz choroby.

1. Zadaniem układu moczowego jest zbieranie ubocznych i ostatecznych produktów pochodzących z przemian biochemicznych i metabolicznych. Jego głównymi narządami są nerki, które wytwa...