Budowa i funkcje białek, cukrów i tłuszczy

Białka


Budowa
Tworzą je następujące pierwiastki chemiczne: C, N, O, H. Tworzą one podstawową jednostkę strukturalną białek - aminokwasy. Dwadzieścia aminokwasów buduje białko zwierzęce, osiemnaście białko roślinne, człowiek jest zwierzęciem więc białko roślinne jest dla niego niepełnowartościowe. Każdy gatunek ma swoje tylko dla niego typowe białko. Zależne to jest od kolejności ułożenia aminokwasów, czyli ich sekwencji.

Funkcje
Budulcowa, energetyczna, transportująca (chemoglobina), odpornościowa (przeciwciała), wzmacniająca i uelastyczniająca (kolage), enzymatyczna.

Cukry


Budowa
Cukry dzielimy na proste i złożone. Cukry proste to glukoza i fruktoza. Cukry złożone dzielimy na: dwucukry - sacharoza, laktoza, maltoza, manoza, wielocukry - skrobia, celuloza, chityna.

Funkcje
Cukry są składnikiem energetycznym, dostarczają organizmowi energii mechanicznej na ruch i pracę narządów. Celuloza jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych roślin. Chityna buduje pancerze stawonogów.

Tłuszcze


Budowa
Zbudowane z trzech cząsteczek alkoholu - glicerolu, do których przyłączone są reszty kwasów tłuszczowych. Tłuszcze roślinne zbudowane są z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwierzęce z nasyconych.

Funkcje
Tłuszcze są energetycznym składnikiem dostarczającym organizmowi energii cieplnej na utrzymanie stałej temperatury ciała. Nadmiar tłuszczy odkładany jest w postaci tkanki podskórnej która izoluje przed zimnem oraz stanowi materiał zapasowy energetyczny.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Układ pokarmowy - Budowa i czynności

PRZEWÓD POKARMOWY (W KOLEJNOŚCI):
-> JAMA USTNA
Początkowy fragment przewodu pokarmowego. Wyścielona nabłonkiem wielowarstwowym nierogowaciejącym. Wyposażona w ślinianki wydzielające amylazę ślinową i substancje bakteriobójc...

Biologia

Cytologia

1. SKŁAD CHEMICZNY KOMÓRKI
W skład organizmów żywych wchodzą pierwiastki (makro-, mikro- i ultraelementy), które budują związki nieorganiczne (woda i sole mineralne) oraz związki organiczne (cukrowce, tłuszczowce, białka i kwasy nuk...

Pedagogika

Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych

TEMAT:

CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.

`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...

Biologia

Komórka; cukrowce; tłuszczowce (lipidy); białka; cytoplazma; plazmalemma; Retikulum endoplazmatyczne (r.e); rybosomy; Aparat Golgiego; Lizosomy; Jądro komórkowe; Heterochromatyna; Mitochondrium; Plastydy

Komórka - podstawowa jednostka biologiczna; autonomiczna, samo powielająca się, zdolna do wzrostu, czerpiąca energię do utrzymania wysokiego stopnia organizacji materii w jej wnętrzu spoza układu (z zewnątrz) i zdolna do przemiany tej energi...

Biologia

Typy odżywiania

Typy odżywiania:
a)samożywne-same wytw. sobie zw. organiczne ze zw.nieorg. (rośliny)
b)cudzożywne-pobierają gotowe zw.organiczne ze środowiska (człowiek,zwierzęta)
klasyfikacja pierwiastków chemicznych:
a)p.biogenne(p.życia...