Budowa i funkcje białek, cukrów i tłuszczy
Białka
Budowa
Tworzą je następujące pierwiastki chemiczne: C, N, O, H. Tworzą one podstawową jednostkę strukturalną białek - aminokwasy. Dwadzieścia aminokwasów buduje białko zwierzęce, osiemnaście białko roślinne, człowiek jest zwierzęciem więc białko roślinne jest dla niego niepełnowartościowe. Każdy gatunek ma swoje tylko dla niego typowe białko. Zależne to jest od kolejności ułożenia aminokwasów, czyli ich sekwencji.
Funkcje
Budulcowa, energetyczna, transportująca (chemoglobina), odpornościowa (przeciwciała), wzmacniająca i uelastyczniająca (kolage), enzymatyczna.
Cukry
Budowa
Cukry dzielimy na proste i złożone. Cukry proste to glukoza i fruktoza. Cukry złożone dzielimy na: dwucukry - sacharoza, laktoza, maltoza, manoza, wielocukry - skrobia, celuloza, chityna.
Funkcje
Cukry są składnikiem energetycznym, dostarczają organizmowi energii mechanicznej na ruch i pracę narządów. Celuloza jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych roślin. Chityna buduje pancerze stawonogów.
Tłuszcze
Budowa
Zbudowane z trzech cząsteczek alkoholu - glicerolu, do których przyłączone są reszty kwasów tłuszczowych. Tłuszcze roślinne zbudowane są z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwierzęce z nasyconych.
Funkcje
Tłuszcze są energetycznym składnikiem dostarczającym organizmowi energii cieplnej na utrzymanie stałej temperatury ciała. Nadmiar tłuszczy odkładany jest w postaci tkanki podskórnej która izoluje przed zimnem oraz stanowi materiał zapasowy energetyczny.