W Polsce chów zwierząt jest średnio rozwinięty, a jego znaczenie od 1980 r. systematycznie maleje. Świadczy o tym spadek pogłowia wszystkich zwierząt gospodarskich. Chów zwierząt wykazuje ścisłą współzależność z produkcją roślinną, która dostarcza niezbędnych pasz. Wraz z intensyfikacją chowu coraz większego znaczenia nabierają pasze przemysłowe, czyli mieszanki uzyskiwane z surowców roślinnych i zwierzęcych (kości, mączka rybna). Bydło – chów bydła prowadzi się na terenie całego kraju. Obecnie największa obsada bydła na 100 ha użytków rolnych występuje w trzech rejonach: – w Karpatach i na Podkarpaciu (duża powierzchnia łąk i pastwisk, duże rozdrobnienie gospodarstw); – w południowej części Wielkopolski w wyniku specjalizacji rolnictwa (towarowa produkcja mięsa i mleka); – na Podlasiu i Pojezierzu Suwalskim (duża powierzchnia użytków zielonych). Trzoda chlewna – największa obsada trzody na 100 ha użytków rolnych występuje w środkowej części Polski (województwa: wielkopolskie – 236 sztuk, kujawsko-pomorskie – 174 sztuki) oraz w województwach opolskim i pomorskim. Konie – hodowane w Polsce konie służą głównie do celów pociągowych. Największe pogłowie występuje na obszarach o największym rozdrobnieniu gospodarstw (województwa: świętokrzyskie, podkarpackie, małopolskie). Ponad 98% pogłowia przypada na gospodarstwa indywidualne. Drób – kurczęta hoduje się przede wszystkim w przemysłowych fermach zlokalizowanych najczęściej w pobliżu dużych rynków zbytu, tj. aglomeracji miejskich lub zakładów przetwórczych. Najwięcej w województwie śląskim.
Przestrzenne zróżnicowanie hodowli zwierząt w Polsce.
Zwierzęta hodowlane i główne cele chowu:
• Bydło – mleko, mięso
• Trzoda chlewna – mięso, tłuszcz
• Owce – wełna
• Konie – siła pociągowa
• Kozy – mleko
• Kury – jaja, mięso
• Kaczki i...
Odpowiedzi na pytania maturalne
1. Wymień rodzaje upraw przemysłowych na świecie. Przedstaw rejonizację dowolnej uprawy.
W produkcji roślinnej wyróżniamy:
· uprawy alimentacyjne (zboża, rośliny korzeniowe, oleiste i cukrodajne, warzywa, owoce)
· uprawy ...
Rolnictwo
Rolnictwo – dział gospodarki narodowej, którego celem jest pozyskiwanie produktów do bezpośredniego spożycia przez ludzi i zwierzęta oraz dostarczanie surowców dla przemysłu spożywczego, obuwniczego, chemicznego i włókienniczego.
<...
Produkcja roślinna i zwierzęca na świecie.
Produkcja roślinna i zwierzęca na świecie.
Rolnictwo jest podstawową i jedną z najstarszych dziedzin działalności człowieka. Wytwarza żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz produkuje surowce dla wielu gałęzi przemy...
Mój region- Mazowsze
Kraina historyczna i region geograficzny położony w środkowym biegu Wisły oraz dorzeczu jej dopływów w centralnej oraz północno-wschodniej Polsce.
Nazwa krainy pochodzi od nazwy plemienia Mazowszan. Wczesnośredniowieczne osadnictwo mazo...