nadmiar -będzie nam sie odkladac tkanka tluszczowa co spowoduje znacza roznice w masie ciala , zwiększy się nam cholesterol i co sie z tym wiaze choroby serca miazdzyca.. niedobor- za malo witamin bo mimo ze tluszcze maja swoje wady maja i zalety, sa nam potrzebne do spalania energii
Hormony
Hormony przysadki mózgowej
•przedni (gruczołowy) płat przysadki mózgowej
-wzrostu GH [wszystkie kom. ciała] – pobudza wzrost i podziały komórek, rozrost kości, syntezę białka, rozkład lipidów
-tyreotropowy TSH [tarczyca]...
Witamina
Witamina
'Witamina' - organiczny związek chemiczny, substancja egzogenna dla określonego organizmu. Nazwa pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina - związek chemiczny zawierający grupę aminową (w rzeczywistości nie ...
Referat o witaminach.
Witaminy (vitamina, vitaminis) niejedorodna chemicznie grupa substancji organicznych, biorących udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu i umożliwia ich prawidłowy przebieg. Witaminy mogą pełnić rolę katalizatorów (ułatwia...
Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT:
CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH.
`Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę.
Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów słu�...
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...