Dzięki odczynowi roztworów możemy rozróżniać wskaźnikami jaką daną mamy substancję, czy to są kwasy czy zasady. można sprawdzić czy coś ze sobą przereaguje. np jak mamy fenoftaleinę a w niej zasadę to barwi sie to na malinowo, jak dodamy kwasu to to sie odbarwi. (bo powstanie sól o ph=7)
Zanieczyszczenia ekologiczne i ich skutki (73 strony)
Spis treści
1. Zanieczyszczenia środowiska
2. Samooczyszczanie wód oraz czynnikiekologicznewpływające na jego przebieg
3. Kwaśne deszcze
4. Katastrofy ekologiczne: wyciek ropy w Kuwejcie
5. Zanieczyszczenie powietrza...
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...
Zanieczyszczenia środowiska
ZANIECZYSZCZENIA WÓD
Zanieczyszczenia wód to substancje chemiczne, bakterie i inne mikroorganizmy, obecne w wodach naturalnych w zwiększonej ilości. Substancje chemiczne - organiczne i nieorganiczne (mineralne) - występują w postaci r...