Najwięcej węglowodanów (w 100 g produktu) zwierają suche nasiona soi (34,3 g), soczewicy czerwonej (25,4 g), grochu (23,8 g), fasoli białej (21,4 g), kiełki soi (13,1 g), bób (7,1 g) i zielony groszek (6,7 g). Znacznie mniej białka roślinnego zawierają owoce – w 100 g produktu jadalnego najwięcej białka zawierają: awokado (2,0 g), maliny (1,3 g), banany (1,0 g), brzoskwinie (1,0 g), czereśnie (1,0 g), porzeczki (1,0–1,3 g), nieco więcej owoce suszone: banany (3,8 g), figi (3,6 g) i daktyle (2,0 g).
wĘGLOWODANYKTÓRE WYMIENIŁA KOLEŻANKA NA DOLE SĄ DOBRE ALE MAŁA POPRAWKA FIGI MA 3,9 xD
Warzywa i przetwory z warzyw
I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...
Biomedyka-pytania i odpowiedzi egzaminacyjne
1. Wyjaśnij pojęcie rozwoju ontogenetycznego.
Rozwój ontogenetyczny to proces rozwoju organizmu od momentu zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik do chwili śmierci osobnika. Stanowi on łańcuch kolejno po sobie następujących ogniw p...
Żywienie w diecie wegetariańskiej
W zależności od tego jakie spożywamy produkty można wyróżnić kilka rodzajów wegetarianizmu:
1) Laktoovowegetarianizm- najbardziej powszechny, oznacza rezygnację z potraw mięsnych. Dopuszcza produkty pochodzenia zwierzęcego: sery, mlek...
Węglowodany
WĘGLOWODANY
_______ (CUKRY, SACHARYDY) _ ___________
PROSTE ______ ZŁOŻONE___
(MONOSACHARYDY) /
glukoza , fruktoza DWUCUKRY WIELOCUKRY
C6H12O6 (DISACHARYDY) (POLISACHARYDY)
Sacharoza, maltoza, skrobia (C6H10O5)n