Składniki mineralne
Składniki mineralne dzielimy na mikroelementy (zapotrzebowanie dzienne poniżej 100 mg na osobę), np. żelazo, jod, cynk, selen, i makroelementy (zapotrzebowanie dziene powyzej 100 mg na osobę), czyli wapń, potas, magnez, fosfor, sód.
Wapń i fosfor - Najlepiej przyswaja się je z mleka i produktów mlecznych fermentowanych. Pierwiaski te wzmacniają kości. Wystepują w nabiale, produktach zbożowych i rybach.
Żelazo - jest składnikiem czerwonych krwinek. Jego niedobory prowadzą do anemii. Występuje w mięsie, jajkach i chlebie razowym.
Cynk - przyspiesza gojenie ran, bierze udział w formowaniu kośćca.Występuje w cebuli, czosnku, mięsie, grzybach.
NNKT - czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, nie mogą same powstać w organizmie i należy je dostarczyć z pożywienia. Działają antymiażdżycowo, są potrzebne do prawidłowego transportu tłuszczu.Niedobory powodują podwyższanie się poziomu "złego" cholesterolu. Występowanie NNKT - oleje rośline, tłuste ryby.