Odpowiedzialne za to jest tzw. oddziaływanie silne. Gdy porównamy masy jądra składników do masy jądra atomowego okazuje się, że masa jądra jest mniejsza niż suma mas jego składników. Ta różnica wynika stąd, że podczas tworzenia się jądra atomu część tej masy została zamieniona w energię (patrz chyba najpopularniejszy wzór w fizyce E=mc^2), która utrzymuje składniki jądra razem. Jest ona dużo większa niż oddziaływanie elektrostatyczne między protonami, więc przezwycięża ona siłę odpychania się ładunków dodatnich. Jej zasięg jest jednak tak mały, że nukleony będące w jednym jądrze lecz nie sąsiadujące ze sobą nie wpływają na siebie w ten sposób.
- Najważniejszą przyczyną niedoboru masy jądrowej jest występowanie w sposób naturalny pierwiastków pod postacią mieszaniny izotopowej. - oddziaływania silne (zamienianie masy są w energię np. podczas rozszczepieniania jądra atomowego).
Rodzaje źródeł energii
Energia to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała materialnego do wykonania określonej pracy.
ZASADA ZACHOWANIA ENERGI
całkowita energia
Izolowanego układu ciął pozostaje stała, przy czym poszczególne ...
Rodzaje energii
ENERGIA
Energia to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała materialnego do wykonania określonej pracy.
ZASADA ZACHOWANIA ENERGI
całkowita energia
Izolowanego układu ciął pozostaje stała, przy cz...
Układ nerwowy i hormonalny - koordynacyjne i integracyjne właściwości.
Koordynacyjne i integracyjne właściwości układu nerwowego i hormonalnego oraz przyczyny zaburzeń w ich działaniu.
Zdolność odbioru sygnałów z otoczenia i odpowiadania na nie jest cechą każdego organizmu, zarówno jednokomórkow...
Wpływ energii na środowisko naturalne
Spis treści
1. Strona tytułowa
2. EKOLOGIA, historia ekologii
3. Historia ekologii c.d.
4. Schemat PSR
5. Schemat PSR c.d., grafika
6. ENERGIA, sposoby wytwarzania energii
7. Zanieczyszczenia
8. Zanieczyszczeni...
Odpowiedzi na pytania maturalne
1. Wymień rodzaje upraw przemysłowych na świecie. Przedstaw rejonizację dowolnej uprawy.
W produkcji roślinnej wyróżniamy:
· uprawy alimentacyjne (zboża, rośliny korzeniowe, oleiste i cukrodajne, warzywa, owoce)
· uprawy ...