Korzystając z dostępnych źródeł, wyjaśnij następujące pojęcia: a)namoczenie - b)pranie właściwe - c)gotowanie - d)płukanie - e)krochmalenie - f)suszenie -

Korzystając z dostępnych źródeł, wyjaśnij następujące pojęcia: a)namoczenie - b)pranie właściwe - c)gotowanie - d)płukanie - e)krochmalenie - f)suszenie -
Odpowiedź

namaczanie - nasiąkanie ciała stałego cieczą   pranie właściwe - występuje zaraz po krótkim praniu wstępnym i trwa dłużej w zależności od gatunku i rodzaju odzieży jaką pierzemy.   gotowanie -jeden z procesów obróbki technicznej stosowanych w gastronomi   płukanie - inaczej wierzchowe oczyszczanie   krochmalenie - płukanie specjalnym płynem ze skrobi wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, włókienniczym, papierniczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, jak i w gospodarstwie domowym   suszenie-doprowadzanie do suchości ciała stałego poprzez jego osuszanie np. powietrzem  

namaczanie-nasiąkanie ciała stałego cieczą gotowanie- jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w gastronomii płukanie- inaczej wierzchowe oczyszczanie krochmalenie- płukanie specjalnym płynem ze skrobi wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, włókienniczym, papierniczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, jak i w gospodarstwie domowym suszenie- doprowadzanie do suchości ciała stałego poprzez jego osuszanie np. powietrzem pranie właściwe- czyszczenie chemiczne, które wykonuje się za pomocą odpowidnich środkich do danego gatunku

Dodaj swoją odpowiedź
Elektrotechnika

Korzystając z dostępnych źródeł, wyjaśnij następujące pojęcia: a) namoczenie- b) pranie właściwe- c) gotowanie- d) płukanie- e) krochmalenie- f) suszenie- Proszę pomóżcie :).

Korzystając z dostępnych źródeł, wyjaśnij następujące pojęcia: a) namoczenie- b) pranie właściwe- c) gotowanie- d) płukanie- e) krochmalenie- f) suszenie- Proszę pomóżcie :)....

Biologia

TECHNIKA: Temat lekcji:Konserwacja odzieży.Jak czytać metki? zad.Korzystając z dostępnych źródeł,wyjaśnij następujące pojęcia: POMÓŻCIE PROSZĘ a) namoczenie- b)pranie właściwe- c)gotowanie- d)płukanie- e)krochmalenie- f)suszenie- Dziękuję

TECHNIKA: Temat lekcji:Konserwacja odzieży.Jak czytać metki? zad.Korzystając z dostępnych źródeł,wyjaśnij następujące pojęcia: POMÓŻCIE PROSZĘ a) namoczenie- b)pranie właściwe- c)gotowanie- d)płukanie- e)krochmalenie- f)sus...

Informatyka

korzystając z dostępnych źródeł , wyjaśnij następujące pojęcia : Namoczenie - Pranie właściwe - Gotowanie - Płukanie - krochmalenie - suszenie - chodzi oo wyrób ubrań .;d szybko błagam bo na jutroo.;*;D

korzystając z dostępnych źródeł , wyjaśnij następujące pojęcia : Namoczenie - Pranie właściwe - Gotowanie - Płukanie - krochmalenie - suszenie - chodzi oo wyrób ubrań .;d szybko błagam bo na jutroo.;*;D...