Namoczenie - Pranie właściwe - Gotowanie -to jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w gastronomii. Odbywa się w środowisku wrzącej wody. Podczas tego procesu białka zawarte w potrawie ścinają się.Stosunkowo niska temperatura tego procesu, bo nie przekraczająca stukilkunastu stopni Celsjusza, sprawia iż w potrawie nie powstają szkodliwe dla zdrowia substancje rozkładu składników pokarmowych Płukanie - krochmalenie - Otrzymany w ten sposób płyn jest używany do krochmalenia bielizny, które dawniej było powszechne stosowane w celach higienicznych. Nakrochmalony materiał jest zakonserwowany: nie wchłania kurzu ani wilgoci, co zapobiega namnażaniu bakterii i pozwala na jego dłuższe użytkowanie. Po nakrochmaleniu tkaniny mogą być dłużej użytkowane, gdyż opadający kurz oraz rozlana woda mogą być z nich z łatwością usunięte. Wszelkiego rodzaju zabrudzenia, bez względu na konsystencję, dają się z nakrochmalonego materiału łatwiej usunąć dzięki pokryciu włókien krochmalem. suszenie -
korzystając z dostępnych źródeł , wyjaśnij następujące pojęcia :
Namoczenie -
Pranie właściwe -
Gotowanie -
Płukanie -
krochmalenie -
suszenie -
chodzi oo wyrób ubrań .;d
szybko błagam bo na jutroo.;*;D
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź