TECHNIKA: Temat lekcji:Konserwacja odzieży.Jak czytać metki? zad.Korzystając z dostępnych źródeł,wyjaśnij następujące pojęcia: POMÓŻCIE PROSZĘ a) namoczenie- b)pranie właściwe- c)gotowanie- d)płukanie- e)krochmalenie- f)suszenie- Dziękuję

TECHNIKA: Temat lekcji:Konserwacja odzieży.Jak czytać metki? zad.Korzystając z dostępnych źródeł,wyjaśnij następujące pojęcia: POMÓŻCIE PROSZĘ a) namoczenie- b)pranie właściwe- c)gotowanie- d)płukanie- e)krochmalenie- f)suszenie- Dziękuję
Odpowiedź

gotowanie - we wrzacej wodzie gotowanie żywności, pieczenie, smazenie

namaczanie-nasiąkanie ciała stałego cieczą płukanie- oczyszczenie jakiejś rzeczy z mydła np.proszku krochmalenie -usztywnianie poprzez płukanie w wodzie i mące suszenie- doprowadzanie do suchości ciała stałego poprzez jego osuszanie np. powietrzem

Dodaj swoją odpowiedź