Otyłość.

Otyłość jest powszechną w naszym społeczeństwie patologią sprzyjającą rozwojowi takich chorób jak na przykład: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, kamica pęcherzyka żółciowego czy zmiany zwyrodnieniowe układu kostno- stawowego.

Otyłość spowodowana jest nadmiernym gromadzeniem tłuszczu w organizmie. Uwarunkowane jest to czynnikami genetycznymi, na które nie mamy wpływu oraz czynnikami środowiskowymi, które możemy i powinniśmy odpowiednio modyfikować. Głównymi czynnikami środowiskowymi są: spożywanie żywności przekraczające zapotrzebowanie organizmu (innymi słowy objadanie się ponad miarę) oraz zbyt mała aktywność fizyczna (siedzący tryb życia, brak sportu).

Statystyki dowodzą, że większość osób dorosłych otyłych miało nadwagę już we wczesnych latach życia. Dzieciństwo jest tym okresem, w którym komórki tłuszczowe rozwijają się a przekarmianie powoduje, że ich ilość jest większa, niż u dzieci żywionych prawidłowo. Kuracje odchudzające z reguły prowadzą do zmniejszenia objętości komórek tłuszczowych, ale nie ich liczby. Dlatego właśnie tak trudno zrzucić zbędne kilogramy utrzymujące się od wieku dziecięcego, choć jest to oczywiście możliwe.

Dodaj swoją odpowiedź
Żywienie człowieka

Otyłość - żywienie

OTYŁOŚĆ



tyłość jest zaburzeniem homeostazy przemiany energetycznej spowodowanym nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, w wyniku czego dochodzi do zwiększenia magazynowania ...

Biologia

Nadmierna podaż energii w diecie - otyłość

Należy do podstawowego , powszechnego błędu żywieniowego. Normalnie przy diecie prawidłowo zbilansowanej tkanka tłuszczowa stanowi 10-15% masy ciała mężczyzny i 20-25% masy ciała młodej kobiety. Masa ciała rośnie na ogół z wiekiem prz...

Biologia

Otyłość

OTYŁOŚĆ

Otyłoć jest zaburzeniem homeostazy przemiany energetycznej spowodowanym nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, w wyniku czego dochodzi do zwiększenia magazynowania tego nadmia...

Biologia

Otyłość - charakterystyka i dieta.

1. Definicja
Otylość jest zespołem chorobowym cechującym się zwiększeniem masy ciała ponad przyjętą normę, co zależy od powiększenia ilości tłuszczu w ciele. Następuje to w wyniku nadmiernego wypełnienia triacyloglicerolami już ...

Biologia

Co wpływa na nadwagę i otyłość?

Co wpływa na nadwagę i otyłość?...