Zasolenie polega na gromadzeniu się w glebie rozpuszczalnych w wodzie soli. Są to sole potasu (K+), magnezu (Mg2+), wapnia (Ca2+), chloru (Cl-), sodu (Na+), siarczany (SO42-), węglany (CO32-) i dwuwęglany (HCO3-). Podczas parowania wody sole pozostają w glebie.Pierwotne zasolenie polega na akumulacji soli w wyniku naturalnych procesów będących efektem wysokiej zawartości soli w materiale macierzystym gleby lub w wodzie gruntowej. Wtórne zasolenie jest efektem działalności człowieka, jak stosowanie nieodpowiednich praktyk nawadniania z wykorzystaniem wody o wysokiej zawartości soli lub niedostateczne odwodnienie gleby. Nadmiar sodu niszczy strukturę gleby, która traci zdolność do podtrzymywania zarówno wzrostu roślin, jaki życia zwierząt ze względu na brak tlenu.Zasolenie zwiększa nieprzepuszczalność głęboko położonych warstw gleby, sprawiając, że ziemia nie nadaje się pod uprawę. Akumulacja– geologiczny proces gromadzenia się osadów (okruchów mineralnych, skał, szczątek roślin i zwierząt) na dnie zagłębień terenu.
Zmiany w środowisku naturalnym wywołane działalnością człowieka.
Wpływu przemysłu energetycznego na środowisko przyrodnicze nie można rozpatrywać w oderwaniu od innych działań, które są podejmowane dla produkcji energii. Z produkcją tą wiążą się bowiem bezpośrednio takie prace jak pozyskiwanie zas...
Irak
INFORMACJE OGÓLNE:
IRAK, Al-'Irāq, Republika Iracka, Al-Jumhūriyyah al-'Irāqiyyah, państwo w południowo-zachodniej części kontynentu azjatyckiego, na Bliskim Wschodzie, nad Zat. Perską. Współrzędne geograficzne: 33 00 N, 44 00 E. Obs...
Czym jest i czy zgaraża nam żywność pzryszłości???
CZY ROŚLINY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE TO REALIZACJA MARZEŃ O PRZYJAZNYM ŚRODOWISKU, CZY ZAGROŻENIE KATASTROFĄ?
W ostatnich latach debata na temat żywności modyfikowanej genetycznie przybrała na sile. Zdaniem szefów wielkich superma...