Żywienie kobiet karmiących
Żywienie kobiet karmiących
1. Charakterystyka organizmu kobiety karmiącej.
Kobiety karmiące muszą dbać o odpowiednie odżywianie, które jest podstawowym warunkiem prawidłowego powrotu do pełni sił.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest wyższe niż w okresie ciąży. Związane jest ono przede wszystkim z wytwarzaniem mleka oraz z uzupełnianiem niedoborów i strat powstałych w ustroju kobiety w przebiegu ciąży i porodu. Kobieta karmiąca powinna spożywać posiłki o wysokiej wartości energetycznej. Niedożywienie kobiet karmiących może stać się główną przyczyną utraty pokarmu. Zapotrzebowanie energetyczne u kobiety karmiącej wzrasta o ok. 100kcal w stosunku do zapotrzebowania przed ciążą. Zalecane normy wahają się w granicach 3000-3400kcal dziennie.
2. Zasady żywienia kobiet karmiących – wskazania ogólne.
Dieta matek karmiących powinna być:
· pełnowartościowa
· urozmaicona
· łatwo strawna
· łatwo przyswajalna
Bezpośrednio po porodzie należy przyjmować posiłki w postaci płynnej, np.:
· kleiki
· rosoły
· kompoty
Stopniowo przechodzić do odżywiania normalnego. Podawać większe ilości:
· jaj
· serów
· mlek
· chudego mięsa
· warzyw i owoców
Ilość wypijanego mleka przez karmiącą matkę powinna równać się mniej więcej ilości wytwarzanego przez nią pokarmu. Bardzo ważne jest by regularnie spożywać 5 posiłków dziennie.
3. Przeciwwskazania diety.
Kobieta karmiąca nie może spożywać potraw:
· smażonych
· tłustych
· ciężko strawnych
Ponadto musi wykluczyć ze swojego jadłospisu potrawy powodujące wzdęcia.
Niekiedy musi całkowicie wyłączyć:
· warzywa strączkowe
· świeże ciasto drożdżowe
· świeże pieczywo
· warzywa wzdymające (kapusta biała, włoska, kalafior)
Bardzo istotne jest, aby ograniczyła picie mocnej kawy i herbaty.
Z diety kobiety karmiącej należy całkowicie wykluczyć alkohol, a także ostre przyprawy i czosnek, który psuje smak mleka.
4. Zalecane normy dziennej racji pokarmowej dla kobiety karmiącej.
· produkty zbożowe – 450g
· mleko i jego przetwory – 1100g
· jaja – 100g
· mięso, wędliny, ryby – 200g
· masło i śmietana – 30g
· inne tłuszcze – 25g
· ziemniaki – 350g
· warzywa i owoce z wit. C – 200g
· warzywa i owoce z karotenem – 150g
· inne warzywa i owoce – 200g
· cukier i słodycze - 30g