Żywienie kobiet karmiących

Żywienie kobiet karmiących

1. Charakterystyka organizmu kobiety karmiącej.
Kobiety karmiące muszą dbać o odpowiednie odżywianie, które jest podstawowym warunkiem prawidłowego powrotu do pełni sił.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest wyższe niż w okresie ciąży. Związane jest ono przede wszystkim z wytwarzaniem mleka oraz z uzupełnianiem niedoborów i strat powstałych w ustroju kobiety w przebiegu ciąży i porodu. Kobieta karmiąca powinna spożywać posiłki o wysokiej wartości energetycznej. Niedożywienie kobiet karmiących może stać się główną przyczyną utraty pokarmu. Zapotrzebowanie energetyczne u kobiety karmiącej wzrasta o ok. 100kcal w stosunku do zapotrzebowania przed ciążą. Zalecane normy wahają się w granicach 3000-3400kcal dziennie.

2. Zasady żywienia kobiet karmiących – wskazania ogólne.
Dieta matek karmiących powinna być:
· pełnowartościowa
· urozmaicona
· łatwo strawna
· łatwo przyswajalna
Bezpośrednio po porodzie należy przyjmować posiłki w postaci płynnej, np.:
· kleiki
· rosoły
· kompoty
Stopniowo przechodzić do odżywiania normalnego. Podawać większe ilości:
· jaj
· serów
· mlek
· chudego mięsa
· warzyw i owoców
Ilość wypijanego mleka przez karmiącą matkę powinna równać się mniej więcej ilości wytwarzanego przez nią pokarmu. Bardzo ważne jest by regularnie spożywać 5 posiłków dziennie.


3. Przeciwwskazania diety.
Kobieta karmiąca nie może spożywać potraw:
· smażonych
· tłustych
· ciężko strawnych
Ponadto musi wykluczyć ze swojego jadłospisu potrawy powodujące wzdęcia.

Niekiedy musi całkowicie wyłączyć:
· warzywa strączkowe
· świeże ciasto drożdżowe
· świeże pieczywo
· warzywa wzdymające (kapusta biała, włoska, kalafior)
Bardzo istotne jest, aby ograniczyła picie mocnej kawy i herbaty.

Z diety kobiety karmiącej należy całkowicie wykluczyć alkohol, a także ostre przyprawy i czosnek, który psuje smak mleka.


4. Zalecane normy dziennej racji pokarmowej dla kobiety karmiącej.
· produkty zbożowe – 450g
· mleko i jego przetwory – 1100g
· jaja – 100g
· mięso, wędliny, ryby – 200g
· masło i śmietana – 30g
· inne tłuszcze – 25g
· ziemniaki – 350g
· warzywa i owoce z wit. C – 200g
· warzywa i owoce z karotenem – 150g
· inne warzywa i owoce – 200g
· cukier i słodycze - 30g

Dodaj swoją odpowiedź
Język polski

Instytucje i organizacje zajmujęce się problematyką żywienia.

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o naszym zdrowiu jest prawidłowe odżywianie. Prawidłowe - tzn. takie, przy którym organizm nasz otrzymuje z pokarmem, w odpowiedniej ilości, wszystkie niezbędne dla człowieka składniki odży...

Biologia

Produkty spożywcze - referat

Składniki wchodzące w skład ciała człowieka


Organizm każdego człowieka jest zbudowany z tkanek i narządów, do których należą: woda, białko, węglowodany, tłuszcze i składniki mineralne. Woda i składniki mineralne należ�...

Biologia

Układ pokarmowy

Układ trawienny obejmuje narządy przewodu pokarmowego służące do odżywiania organizmu. Odżywianie polega na pobieraniu pokarmu z zewnątrz, jego trawieniu, czyli rozkładaniu substancji pokarmowych na cząsteczki elementarne, a następnie na ...

Biologia

Choroby układu odpornościowego - immulogicznego

----AIDS---

Skrót AIDS pochodzi od angielskiej nazwy Acquired Immune Deficiency Syndrome, co tłumaczymy jako zespół nabytego upośledzenia odporności. Jest to choroba zakaźna, natomiast dla celów edukacyjnych została włączona do g...

Żywienie człowieka

Normy żywienia

Normy żywienia

Każdy człowiek, aby żyć i zachować zdrowie, musi codziennie spożywać posiłki składające się z różnych produktów spożywczych. Liczba tych produktów waha się od kilku do kilkunastu, a ich dobór zależy od za...