ZALETY: -GMO mogą być tam gdzie warunki klimatyczne im nie sprzyjają np mróz,susze -rośliny ozdobne lepiej wygladają i mają intensywniejszą barwe -pozyskiwana zywność lepiej smakuje i wygląda - mają dluzszy czas do sporzycia -nie muszą być pryskane chemią (rolnicy na tym zaoszczędzają WADY; -zmutowane biologiczne rośliny nie przynoszą korzyśći w biednych częściach świata -GMO to nie rozwiązanie dla glodu na swiecie -spożywanie GMO może powodować alergie, choroby układu pokarmowego itp. -GMO szkodzi zwierzetom -jesli jest sie alergikiem nie nalezy spozywac gmo w duzych ilośćiach ponieważ moze nasilić to alergie (pokarmową) -zmniejszenie bioróżnorodnośći przyrody mam nadzieję ze pomoglem
Korzyści i zagrożenia związane z modyfikacją genetyczną
Od bardzo dawno naukowcy krzyżowali organizmy hodowlane w celu polepszenia oczekiwanych cech. Było to zajęcie pracochłonne, a rezultaty nie zawsze były zadowalające. Jednak obecnie inżynieria genetyczna rozwija się niezwykle szybko i naukowc...
Biotechnologia
BIOTECHNOLOGIA I BIZNES. CO MOŻESZ ROBIĆ BĘDĄC BIOTECHNOLOGIEM.
Biotechnologia jest obecnie jedną z najprężniej rozwijających się dziedzin nauki prawdopodobnie również dlatego , że oprócz badań podstawowych ma niesamowicie dużo za...
Żywność transgeniczna
Inżynieria genetyczna polega na wykorzystaniu przez naukowców technik laboratoryjnych do zmiany DNA żywych organizmów. DNA to projekt indywidualizmu żywego organizmu. Każdy organizm determinowany jest informacją przechowywaną w jego DNA. Inf...
Żywność transgeniczna Wady i zalety
Żywność transgeniczna
Wady i zalety
"Kiedy genetycy lekceważą granice reprodukcji wyznaczone przez prawa natury, narażają na zniszczenie naszą genetyczną encyklopedię, bogactwo naszej naturalnej, biologicznej różnorodn...
Żywność transgeniczna - wady i zalety
"Kiedy genetycy lekceważą granice reprodukcji wyznaczone przez prawa natury, narażają na zniszczenie naszą genetyczną encyklopedię, bogactwo naszej naturalnej, biologicznej różnorodności i tworzą coś na wzór "genetycznej zupy". Co to oz...