Korzyści i zagrożenia związane z modyfikacją genetyczną
Od bardzo dawno naukowcy krzyżowali organizmy hodowlane w celu polepszenia oczekiwanych cech. Było to zajęcie pracochłonne, a rezultaty nie zawsze były zadowalające. Jednak obecnie inżynieria genetyczna rozwija się niezwykle szybko i naukowcy są w stanie udoskonalać te procesy oraz odkrywać nowe rozwiązania. Metody inżynierii genetycznej mają szerokie zastosowanie w rolnictwie, gdzie wykorzystywana jest do produkcji roślin oraz zwierząt transgenicznych, które dzięki tej technologii mogą stać się odporne na różne choroby oraz zdobywać pożądane cechy. Inżynieria ma także zastosowanie w farmakologii. Bakterie są wykorzystywane do produkcji substancji białkowych i leczniczych. Kolejnym miejscem zastosowania tej technologii jest diagnostyka medyczna, która pozwala na postawienie skutecznej diagnozy dzięki rekombinacji fragmentów DNA . Trzecim zastosowaniem inżynierii są terapie genowe. Inżynieria pozwala na wymianę wadliwego genu i zastąpienie go genem działającym poprawnie. Może być ona wykonywana na komórkach somatycznych oraz zarodkowych. Ostatnim obszarem zastosowania inżynierii genetycznej jest inżynieria genetyczna człowieka. Polega ona na poprawieniu bądź wzmocnieniu niektórych cech ludzkich np. skłonności do częstych zachorowań.
Inżynieria genetyczna mimo, że rozwija się w ogromnym tępię ma swoje zalety jak i wady. Poczynając od zalet niewątpliwie jest nią tworzenie nowych gatunków roślin. Dzięki temu uzyskujemy większe plony, odporność na zmiany atmosferyczne oraz szkodniki. Odnosząc się do człowieka dzięki wprowadzeniu genu ludzkiego do bakterii możemy otrzymywać takie białka jak insulina, która jest niezbędna cukrzykom. Jest to sposób bardzo wydajny i tani.
Również produkcja antybiotyków nie byłaby możliwa, gdyby nie inżynieria genetyczna. Stosuje się do tego mikroorganizmy transgeniczne (GM) , czyli bakterie, wirusy, pierwotniaki oraz niektóre glony. Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie ma swoje zastosowanie także przy walce z nowotworami. Niestety modyfikacje genetyczne mają swoją drugą stronę medalu. Mimo, że hodowla transgenicznych roślin i zwierząt jest ściśle kontrolowana ludzie obawiają się bezpośredniej szkodliwości produktów GMO na organizm ludzki. Uważa się, że spożywanie takich produktów może prowadzić do powstania związków szkodliwych, mogących powodować szereg chorób, uczuleń etc. Nadal jednak nie udało się stwierdzić negatywnego wpływu genetycznie modyfikowanej żywności na organizm ludzki. Istnieje obawa, że terroryści mogliby wykorzystać mutacje genetyczne do stworzenia nowych, niebezpiecznych wirusów na które nie będzie żadnych szczepionek.
Terapia genowa wymaga ogromnej dokładności, jednak zdarzają się sytuacje, kiedy gen zostaje wprowadzony w niewłaściwe miejsce. Może to uszkodzić prawidłowo działający gen, a nawet doprowadzić do powstania nowotworu.
Przeciwnicy GMO obawiają się ,przedostanie zwierzęcia transgenicznego do środowiska. Prawdopodopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji jest niewielkie. Ponadto takie zwierzęta pozbawia się płodności, aby nie mogły się rozmnażać w warunkach naturalnych. Żywność genetycznie modyfikowana niesie ze sobą też inne ryzyko. Mówi się o powstaniu tzw. Superchwastów, czyli chwastów odpornych na herbicydy. W trakcie wytwarzania roślin GMO, do ich komórek wprowadza się fragmenty DNA, które zwiększają ich odporność na chwasty czy szkodniki. Rośliny GMO mogą przekazywać te geny blisko rosnącym chwastom. Powstałe w ten sposób superchwasty trudno będzie wytępić, a do ich zwalczenia potrzeba będzie większej ilości toksycznych środków chemicznych.
Moim zdaniem inżynieria genetyczna jest bardzo potrzebną technologią. Daje nadzieje na lepsze życie w przyszłości, jednak aby jej wykorzystanie było bezpieczniejsze, należy wprowadzić pewne ograniczenia oraz długoletnie badania. Modyfikacja genetyczna jest potrzebna ludziom i nie wyobrażam sobie, żeby miał nastąpić jej zanik.