Produkty zbożowe Białko roślinne, węglowodany, wapń, fosfor, żelazo, B1, B2, PP, błonnikII Mleko i produkty mleczneBiałko, wapń, fosfor, A, B2III Mięso wędliny, drób, rybyBiałko, tłuszcze, fosfor, żelazo, B2, PPIV Jaja Białko, tłuszcze, żelazo, A, B2V Masło i śmietana Tłuszcze, VI Inne tłuszcze TłuszczeVII Ziemniaki Węglowodany, CVIII Warzywa i owoce bogate w wit. CWit. C, błonnikIX Warzywa i owoce bogate w karotenKaroten (prowitamina A), wit. C, błonnikX Pozostałe warzywa i owoce błonnikXI Strączkowe suche Białko roślinne, węglowodany, wapń, fosfor, żelazo, B1, B2, PP, błonnikXII Cukier i słodycze węglowodany
Być konsumentem. Podstawowe prawa i ich ochrona.
Nie jest to gotowy pisemny referat - takie informacje przedstaiwalem prowadzac lekcje nt ochrony konsumenta
Konsument – <łac. consumens, consumentis> spożywca; nabywca towarów na własny użytek, też nabywca usług
Konsument ma pr...
Instytucje działające na rzecz sektora rolno-spożywczego
1. AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa jest instytucją rządową. Wspiera działania służące rozwojowi rolnictwa i obszarów wiejskich. Agencja powstała w 1994 roku.
Wspoma...
Składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany
Składniki odżywcze
Początek drogi ku zdrowemu, pełnowartościowemu żywieniu to właściwy dobór produktów żywnościowych. Wymaga on pewnych informacji, związanych ze składem artykułów spożywczych i potrzebami ludzkiego organiz...
Gezneza powstanie Unii Europejskiej
1. Geneza powstania UE
Pomysły na jednoczenie Europy pojawiały się w historii kontynentu wielokrotnie. Czasami jednak bardzo się od siebie różniły. Zaczęli Rzymianie, którzy mieli na celu zjednoczenie naszego kontynentu za pomocą ...
Hiszpania w Unii Europeiskiej
INFORMACJE PRAKTYCZNE
Stolica: Madryt
Powierzchnia: 504 750 km2
Podział administracyjny: autonomiczne prowincje
Ludność: 39 470 000
Język urzędowy: hiszpański (kastylijski)
Skład etniczny: Hiszpanie 72,3%; Katalo...