namoczenie - zanurzenie w wodzie, przeważnie z detergentem, bez czynności poruszania przedmiotem prania, ma na celu: przygotowanie do prania właściwego, częściowe spulchnienie brudu/plam, jeśli z detergentem (np.: odplamiaczem) służy usunięciu plam odplamieniu bez prania na skutek działania składników aktywnych detergentu, przygotowanie do zapierania ręcznego pranie właściwe - zanurzenie w wodzie z detergentem wraz z poruszaniem przedmiotem prania, celem doprowadzenia rzeczonego przedmiotu prania do stanu czystości gotowanie - w procesie prania - poddawanie przedmiotu prania działaniu wysokiej/bardzo wysokiej temperatury (woda wrze, bulgoce) przeważnie wraz z detergentem. Cel: jesli bez detergentu - odkażanie, jeśli z detergentem odkażanie i usuwanie zabrudzeń. płukanie - usuwanie zabrudzeń bez prania, lub detergentu jeśli następuje po praniu z jego użyciem (lub po namaczaniu z użyciem odplamiacza). Polega na wykonywaniu ruchów przedmiotem prania w wodzie tak długo aż: zejdzie plama (woda nie będzie miała zabrudzeń, koloru), lub aż usunięty będzie detergent (woda przestanie się pienić). krochmalenie - nadawanie przedmiotowi krochmalenia sztywności, odporności na wilgoć i zapobieganie rozwojowi bakterii; poprzez namoczenie go w roztworze wody i skrobi roślinnej (najczęściej mąki ziemniaczanej) i nie poddawanie późniejszemu płukaniu, ale wyprasowaniu i wysuszeniu z nadaniem odpowiedniej formy/kształtu. suszenie - ma na celu odparowanie wody z przedmiotu mokrego. Polega na umieszczeniu go w sposób izolowany (powieszenie na wieszaku, drążku, sznurku, pręcie suszarki, rozłożenie na suszarce tak aby nie dotykał do innych suszonych przedmiotów) w miejscu przewiewnym i suchym, w cieple (chociaż w zimę w słoneczny dzień na powietrzu, na mrozie też można przeprowadzić suszenie wstępne - trzeba tylko pilnować aby suszony przedmiot nie zamarzł - gdyż można go wtedy złamać). uwaga: używałam określenia przedmiot prania/przedmiot krochmalenia... można zamiast tega wstawić koszuli/rzeczy pranej... co będzie potrzebne :)
namoczenie-jest to umieszczenie ubrań w wodzie pranie właściwe-pranie ubrań w podgrzanej wodzie z dodatkiem detergentu gotowanie-pranie ubrań w wysokiej temperaturze płukanie-po odpompowaniu wody z proszkiem,pralka pobiera czystą wodę i wypłukuje resztę proszku krochmalenie-usztywnianie materiału suszenie-odwirowanie wody,wyparowanie wody z ubrań,
korzystając z dostępnych źródeł, wyjaśnij pojęcia: - namoczenie - pranie właściwe - gotowanie - płukanie - krochmalenie - suszenie jeszcze opisy i przykłady
korzystając z dostępnych źródeł, wyjaśnij pojęcia: - namoczenie - pranie właściwe - gotowanie - płukanie - krochmalenie - suszenie jeszcze opisy i przykłady...
Korzystając z dostępnych źródeł wyjaśnij pojęcia a) Namoczenie b) Pranie właściwe c) Gotowanie d) Płukanie e) Krochmalenie f) Suszenie Zadanie 2 strona 140 klasa 5 szkoła podstawowa Daje Naj
Korzystając z dostępnych źródeł wyjaśnij pojęcia a) Namoczenie b) Pranie właściwe c) Gotowanie d) Płukanie e) Krochmalenie f) Suszenie Zadanie 2 strona 140 klasa 5 szkoła podstawowa Daje Naj...
Korzystając z dostępnych źródeł. Wyjaśnij pojęcia. a]namoczenie - b] pranie właściwe - c] gotowanie - d] płukanie - e] krochmalenie - f] suszenie -
Korzystając z dostępnych źródeł. Wyjaśnij pojęcia. a]namoczenie - b] pranie właściwe - c] gotowanie - d] płukanie - e] krochmalenie - f] suszenie -...
korzystając z dostępnych źródeł , wyjaśnij następujące pojęcia : Namoczenie - Pranie właściwe - Gotowanie - Płukanie - krochmalenie - suszenie - chodzi oo wyrób ubrań .;d szybko błagam bo na jutroo.;*;D
korzystając z dostępnych źródeł , wyjaśnij następujące pojęcia : Namoczenie - Pranie właściwe - Gotowanie - Płukanie - krochmalenie - suszenie - chodzi oo wyrób ubrań .;d szybko błagam bo na jutroo.;*;D...
Mam zadanie z techniki i nw o co im chodzi. Korzystając z dostępnych źródeł wyjaśnij pojęcia: a)namoczenie b)pranie właściwe c)gotowanie d)płukanie e)krochmalenie f) suszenie
Mam zadanie z techniki i nw o co im chodzi. Korzystając z dostępnych źródeł wyjaśnij pojęcia: a)namoczenie b)pranie właściwe c)gotowanie d)płukanie e)krochmalenie f) suszenie...