Mam zadanie z techniki i nw o co im chodzi. Korzystając z dostępnych źródeł wyjaśnij pojęcia: a)namoczenie b)pranie właściwe c)gotowanie d)płukanie e)krochmalenie f) suszenie

Mam zadanie z techniki i nw o co im chodzi. Korzystając z dostępnych źródeł wyjaśnij pojęcia: a)namoczenie b)pranie właściwe c)gotowanie d)płukanie e)krochmalenie f) suszenie
Odpowiedź

  a - namaczenie-nasiąkanie ciała stałego cieczą b -  pranie -inaczej czyszczenie chemiczne c - gotowanie – jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w gastronomii d - płukanie- inaczej wierzchowe oczyszczanie e - krochmalenie- płukanie specjalnym płynem ze skrobi wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, włókienniczym, papierniczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, jak i w gospodarstwie domowym f - suszenie- doprowadzanie do suchości ciała stałego poprzez jego osuszanie np. powietrzem

Dodaj swoją odpowiedź