1. Przestrzeganie zasad higieny jamy ustnej (mycie zębów). 2. Przestrzeganie zasad higieny okolic odbytu (podcieranie, podmywanie). 3. Spożywanie mięsa badanego przez weterynarza. 4. Obróbka termiczna mięsa drobiowego, powyżej 100*C. 5. Mycie owoców i warzyw przed spożyciem. 6. Mycie rąk przed posiłkami. 7. Spożywanie pokarmu przed terminem przydatności do spożycia. 8. Unikanie spożywania zepsutego pokarmu (spleśniałych owoców). 9. Unikanie spożywania konserw z wybrzuszonym denkiem (ryzyko jadu kiełbasianego). 10. Ograniczenie spożywania mleka prosto od krowy (pasteryzacja mleka). 11. Przyjmowanie zbilansowanych posiłków. 12. Unikanie wysoce przetworzonej żywności (chipsy, fast food). 13. Unikaj nadmiernego spożywania soli. 14. Pij odpowiednie ilości wody do potrzeb organizmu. 15. Ogranicz kontakty z osobami chorymi na choroby bakteryjne. 16. Ogranicz spożywanie alkoholu. 17. Ogranicz tłuste i smażone pokarmy. 18. Unikaj kontaktów z krwią osób chorych na wirusowe zapalenie wątroby. 19. Spożywaj duże ilości błonnika. 20. Unikaj kontaktu z odchodami zwierząt i człowieka.
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym
Mikroflora pierwotna i wtórna surowców roślinnych, zwierzęcych oraz surowców dodatkowych
Surowce żywnościowe są środowiskami, w których drobnoustroje mogą bytować,...